Deser z truskawkami to trochę inny sernik na zimno, gdyż przygotowany w szklanych pucharkach. Smak? Deser-sernik jest pyszny i zdrowy.
Deser z truskawkami (sernik na zimno)
Składniki:
250 ml ryżowego napoju waniliowego Valsoia
500 ml twarogu śmietankowego
1 laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka syropu truskawkowego
250 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Ryżowy napój waniliowy przelewamy do rondelka, dodajemy przekrojoną laskę wanilii, cukier trzcinowy i podgrzewamy, chwilkę gotujemy, wyłączamy gaz, wyciągamy laskę wanilii i wsypujemy żelatynę, mieszamy trzepaczką aż żelatyna się rozpuści, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy śmietankowy twaróg i dokładnie łączymy masę ubijając ją trzepaczką. Do 3 pucharków wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (2 na porcję), zalewamy masą. Ostawiamy do stężenia. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki z 1 łyżeczką syropu truskawkowego. Po 1 godzinie masa jest stężała. Na powierzchni robimy rożki z ćwiartki truskawki i polewamy sosem truskawkowym.