Dzisiejszy przepis chodził mi po głowie od kilku dni. Mam zamiar nim wygrać konkurs Teekanne na najciekawszy deser zainspirowany nowymi herbatami Teekanne. Do przygotowania naleśników wykorzystałam herbatę TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, która zastąpiła tradycyjne mleko o wodę gazowaną.
Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem greckim okazały się super przepisem do powtórki.
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
1 saszetka herbaty TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”,
szczypta soli,
olej do smażenia,
świeże truskawki,
1/3 kubeczka jogurtu greckiego,
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/3 szklanki wrzącej wody, dodajemy 2-5 kostki lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy przestudzoną herbatę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki- 3 sztuki. Część truskawek kroimy w kostkę, z kilku robimy wachlarze do dekoracji. Mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone truskawki. Masą przekładamy przestudzone naleśniki. Dekorujemy kleksami jogurtu, wachlarzami z truskawek i świeżymi listkami mięty.