Dzisiaj jest dzień czekolady, postanowiłam go uczcić pysznym musem czekoladowym na bazie bitej śmietany i gorzkiej czekolady, oraz z dodatkiem sorbetu gruszkowego i mrożonych borówek amerykańskich.
Mus czekoladowy jest delikatny jak puch, a z dodatkiem owoców bardzo smaczny.
Przepis na sorbet gruszkowy jest uniwersalny, można go wykonać z różnych owoców.
5 gruszek
1/3 soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Słodkie gruszki umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdka nasienne, wlać sok z cytryny, dodać 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować blenderem Triblade na gładką masę. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 3-6 godzin. Co jakiś czas można masę przemieszać. Gdy chcemy go wykorzystać zamrożony sorbet miksujemy w szatkownicy Triblade. Sorbet można podawać solo, ale jest doskonały do deserów, ja potraktowałam go jako dodatek do musu czekoladowego.
Mus czekoladowy:
330 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo borówki amerykańskie
Śmietanę ubić trzepaczką (ja korzystałam z Triblade) wraz 1 łyżeczką cukru pudru. W kąpieli wodnej rozpuścić połamane kostki czekolady wraz z 1 łyżką śmietanki. Czekoladę rozpuszczoną wlewać powoli do ubitej śmietany, jeszcze raz całość ubić.
Sorbet nakładać łyżką do lodów, obok kładziemy mus czekoladowy, posypujemy borówkami.
Wierzcie mi deser był tak pyszny, że jutro chyba zrobię go powtórnie:)
gdy tak patrzę na pierwsze zdjęcie – mam wielką ochotę na budyń czekoladowy z takimi owocowymi dodatkami :))
to musi być dobre! ale ja z robotą własną ograniczę się do musu bo na szczęście mam akurat gruszkowy sorbet w zamrażalniku 😉
smacznego!