Powidła śliwkowe z nutą wanilii

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowuje Piotr. Jego powidła śliwkowe są doskonałe w smaku, mają idealna konsystencję, pachną wanilią, są jedne z najlepszych jakie jadłam. Powidła doskonale nadają się jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Jeśli nachodzi mnie ochota na coś słodkiego jem je bezpośrednio ze słoiczka.

A przepis na najlepsze powidła śliwkowe z nutą wanilii w męskim wykonaniu jest bardzo prosty, wymaga niestety tylko trochę czasu, te powidła śliwkowe przygotowuje się dwa dni. Polecam też przepis Piotra na powidła śliwkowe z węgierek.

Powidła śliwkowePowidła śliwkowe

SKŁADNIKI:

  • 3 kg śliwek polskich lub węgierek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki węgierki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do dużego garnka, podlewamy szklanką wody, wsypujemy 2 szklanki cukru, dodajemy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi i gotujemy do miękkości aż woda odparuje (pierwszego dnia ok. 2 godziny). Następnego dnia gotujemy  na małym ogniu przez kolejne 2 godziny aż powidła zgęstnieją, co jakiś czas mieszając (można nastawić minutnik co 10 minut i wtedy mieszać). Gorące powidła przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania się wody w garnku wyłożonym ściereczką. Wyciągamy z garnka słoiczki odwracamy do góry dnem, tak trzymamy aż ostygną. Te powidła w naszym domu są niezastąpione do drożdżowych rogalików, naleśników.

Powidła śliwkowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Powidła śliwkowe z nutą wanilii

  1. Pingback: Dżem z mirabelek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.