Panna Cotta – sernik na zimno

Sernikowa Panna Cotta z szafranem i truskawkami to moja propozycja na konkurs „Pomysł na… deser”. Obowiązkowym składnikiem deseru jest jeden z 3 deserów firmy Winiary, ja wybrałam Panna Cotta.

Panna Cotta

Składniki:

Winiary Pomysł na… Panna Cotta
1/2 kg twarogu śmietankowego
200 ml śmietany 30%
3 czubate łyżki cukry pudru
0,15 g szafranu w nitkach
40 dag truskawek
1 op. galaretki truskawkowej Winiary
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, połowę wlewamy do formy, a gdy przestygnie układamy w niej plasterki truskawek, aby stężała wstawiamy formę do lodówki. (galaretka będzie górą deseru). Resztę rozpuszczonej galaretki mieszamy z zawartością mniejszej saszetki (bazą do sosu) i 2 łyżkami śmietany. Wylewamy tak przygotowaną masę na stężałą galaretkę z truskawkami.

Zawartość większej saszetki Pomysł na Panna Cotta mieszamy ze śmietaną i wlewamy do rondelka, dodajemy nitki szafranu, mieszamy trzepaczką i podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, a jak zgęstnieje, odstawiamy. W między czasie ucieramy mikserem twaróg śmietankowy z cukrem pudrem, następnie dodajemy przygotowany miks ze śmietany, szafranu i Pomysłu na Panna Cotta, rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wykładamy jako 3 warstwę do formy. Wokół rantu formy wciskamy do środka masy połówki plasterków truskawek, plasterki truskawek układamy również na całym spodzie. Formę zamykamy, odwracamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy deser jest zastygnięty, otwieramy górną część formy, wpuszczamy do formy powietrze, aby całość delikatnie odkleiła się od formy i opadła na talerz. Do dekoracji do środka deseru wkładamy całe truskawki wraz z szypułkami. Po rozkrojeniu deseru, widać w jego strukturze żółte punkty z szafranu.

IMG_0425

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *