Tiramisu z orzechami i czekoladą

Tiramisu to włoski deser. Męski pomysł na… Tiramisu z kardamonem i orzechami, to pomysł Piotra na konkurs Winiary. Wybrał ten deser, gdyż uwielbia kawę i do tego przygotowuje się go bardzo szybko.

IMG_0437

składniki:

Pomysł na… Tiramisu Winiary
200 ml śmietany 30%
6 kruchych ciastek z czekoladą i orzechami
2 ziarna kardamonu
10 orzechów w czekoladzie
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kruche ciastka, ziarna kardamonu i orzechy w czekoladzie siekamy, ale niezbyt drobno. Zawartość dużej saszetki miksujemy ze śmietaną, chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy sos amaretto z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 150 ml wrzącej wody, studzimy.

Deser przygotowujemy w 2 pucharkach. Na dno wsypujemy 1/3 zmielonych ciastek z orzechami i kardamonem, polewamy 1/2 sosu amaretto, przykrywamy kremem, powtarzamy czynność 2 razy. Powierzchnię deseru posypujemy resztą zmielonych ciastek z orzechami i kardamonem, na środku robimy kleks z kremu. Schładzamy w lodówce.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *