Na niedzielę zawsze coś przygotowuję słodkiego, a że ja lubię robić serniki na zimno to padło na niego:) Wczoraj do tego kupiłam małą 18 cm tortownicę, więc serniki będę teraz przygotowywać z 1/2 kg sera.
Teraz mamy sezon na dorodne cytrusy, które są soczyste, słodkie to stwierdziłam, że zrobię pomarańczowy sernik na zimno i wykorzystam naturalny sok ze świeżo wyciśnięty z pomarańczy.
Pomarańczowy sernik na zimno z bezami smakuje i prezentuje się znakomicie. Serniki na zimno, są mało pracochłonne, lekkie i efektownie się prezentują. Polecam też inne moje przepisy na sernik na zimno np. Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami
Składniki:
250 ml świeżego soku pomarańczowego,
500 g twarogu homogenizowanego 0%,
1 łyżka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżkę cukru waniliowego
kolorowe bezy Dan Cake
pałeczki pomarańczowe w czekoladzie
Przygotowanie:
Dzięki wyciskarce do soków w FP 270 Kenwood mam codziennie świeży sok owocowy. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy zagotowujemy, wsypujemy galaretkę pomarańczową, 1 łyżkę żelatyny i dodajemy 1 łyżkę domowego cukru waniliowego, wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dla szybszego chłodzenia możemy wrzucić 1-2 kostki lodu. Do gęstniejącej masy wkładamy ser i za pomocą trzepaczki ( ja mam Triblade) łączymy masy.
Masę wykładamy do okrągłej tortownicy (18 cm), na powierzchni układamy kolorowe bezy, które dociskamy aby lekko zanurzyły się w serniku i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Mój sernik stał w lodówce całą noc.
Na powierzchnię sernika ścieramy czekoladowe pomarańczowe pałeczki i układamy dekoracyjnie też kawałeczki pałeczek wokół rantu.
Smacznego, sernik był pyszny.
świetny pomysł z tym świeżym sokiem, muszę go wypróbować!
P.S. Piękny talerzyk! 🙂
Talerzyk wczoraj kupiłam specjalnie do zdjęć:), a sok zamiast wrzącej wody doskonale się sprawdza.
Małe tortownice są świetne. Można kombinować z różnymi wypiekami, a nie grozi to przejedzeniem. 🙂
nie mam tutaj galaretek polskich-czy mozna dodac wiecej zelatyny i ile? a moze agar-agar? i zetrzec troche skorki pomaranczowej?pieknie i apetycznie wyglada ale jak sobie poradzic bez galaretki, a i z serem klopot – nie wiem jakiej konsystencji sa te w Polsce,Mam przyjac pare osob na podwieczorek i taki wlasnie sernik by sie przydal ale…mozesz poradzic? sprawa pilna. Pozdrawiam
Barbara, weź więcej soku pomarańczowego, agar jest lepszy od żelatyny, gdyż produkt z nim nie wymaga chłodzenia, wytrzymuje stanie w wysokiej temp. musisz sobie tylko obliczyć proporcje na ile płynu go stosujesz. Ser jest homogenizowany, czyli nie kostkowy twaróg, więc na pewno u siebie taki znajdziesz.
Pingback: Dyniowy sernik na zimno - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię