Klopsy z pieczarkami

Klopsy z pieczarkami w sosie pieczarkowym. Klopsy to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na nie  jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z różnymi dodatkami i z sosami o różnych smakach.

Klopsy z pieczarkami były pyszne.

Klopsy z pieczarkami

Składniki:
  • 50 dag mięsa wieprzowego z szynki,
  • 1/2 cebuli
  • 10 pieczarek
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka kaszki manny
  • sól morska prowansalska
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 łyżka majeranku
  • słodka śmietana 30%
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
  • 2 łyżki oleju

Posiekać drobno mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy FP 270 Kenwood, (lub zmielić w maszynce do mięsa), wraz z wcześniej namoczoną odciśniętą bułką, dodać jajko, sól, majeranek, doprawić solą prowansalską, dodać jeszcze 1 łyżkę kaszki manny i wszystko dokładnie wymieszać. 1/2 cebuli pokroić w kostkę, połowę pieczarek posiekać, usmażyć na 1 łyżce oleju, przestudzić. Dodać do masy mięsnej, dobrze wyrobić. Formować okrągłe klopsy-9 sztuk. Rozgrzać na patelni Dry Cooker 1 łyżkę oleju i podsmażyć klopsy z obu stron. Zalać klopsy 150 ml wrzącej wody,  dusić na małym ogniu 15 minut. Wyjąć z patelni  wrzucić resztę pieczarek pokrojonych w plastry, wlać kilka łyżek słodkiej śmietany, wodę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kartoflanej,  zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać do klopsów, obsypać natką pietruszki.

Klopsy z pieczarkamiKlopsy z pieczarkamiKlopsy z pieczarkamiKlopsy z pieczarkamiKlopsy z pieczarkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Klopsy z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *