Pomysły na desery lodowe

Wreszcie po dwóch tygodniach chłodnych i deszczowych, w ostatni dzień roku szkolnego wyszło słońce, jest gorąco, słońce świeci, a wraz z promieniami słońca przyszła ochota na pyszne lody. To, że umiem przygotować sama pyszne lody doskonale wiecie, jednak czasami przyjdzie na nie ochota gdy w lodówce domowych lodów brak! A znaleźć smazne kupne lody to jest sztuka. Z gotowymi lodami jest też drugi problem: ogrom kalorii za sprawą śmietanki, cukru i innych dodatków. Oglądając reklamy w telewizji wpadły mi w oko lody Big Milk Yogurt o dwóch smakach Strawberry – jogurtowe lody z dodatkiem musu truskawkowego, oraz Big Milk Yogurt Caramel ze słodkim sosem karmelowym, ważna też była informacja, że jedna porcja lodów to tylko 110 kcal!!!  Aby się przekonać jak smakują te lody pobiegłam do sklepu i kupiłam oba smaki. W sklepach są  dostępne lody na patyku i wersja rodzinna w dużym pudełku. Ja niestety cierpię na wieczny brak miejsca w zamrażarce, kupiłam więc lody na patyku.

Postanowiłam jednak trochę pokombinować i przygotować coś w połączeniu z tymi lodami., czyli dwa pomysły na desery lodowe. Tym sposobem powstała karmelowa kawa mrożona i deser lodowy z truskawkami. Kawa jest lżejsza i mniej słodka niż domowa Frappe, którą robiłam do tej pory. Połączenie kawy, mleka i jogurtowych lodów z karmelem sprawiło, że w smaku mrożonej kawy czuć delikatną karmelową nutę.
Tak przygotowaną mrożoną kawa to fit orzeźwienie na upalne dni dla miłośników lodów i kawy. Natomiast deser to połączenie truskawek i lodów, klasyka, ale bardzo smaczna i najważniejsze lekka i mało kaloryczna.

desery lodowe
kawa mrożona
deser z truskawek

Karmelowa kawa mrożona typu frappuccino – składniki na 1 porcję:

250 ml zimnego mleka 1,5 %
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 lód Big Milk Yogurt Caramel

Mleko, kawę i połowę loda wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego, spienionego napoju, który przelewamy do szklanki. Do szklanki wkładamy drugą pokrojoną w kostkę połówkę loda. Podajemy zaraz po przygotowaniu w wysokiej szklance ze słomką.

Deser lodowy z truskawkami , czyli Carpaccio z truskawek z lodami i miętą.
Składniki:
kilka truskawek
liście mięty
lody Big Milk Yogurt Strawberry

Przygotowanie:
Oczyszczamy truskawki, część truskawek kroimy na plasterki, część w kostkę. Plasterki truskawek układamy na talerzu. Lody kroimy w kostkę, wraz z kostką truskawkową umieszczamy na środku truskawek. Deser dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Big Milk

O produkcie:

Big Milk w odpowiedzi na trend związany ze zdrowym stylem życia, dbaniem o siebie i  zdrowym żywieniem  wprowadza w tym roku serię opartą na jogurcie naturalnym Big Milk Yogurt. To innowacyjne rozwiązanie w kategorii lodów – jogurt zapewnia aksamitną, puszystą teksturę lodów. jogurtowe Big Milki to także propozycja dla osób, które dbają o sylwetkę i formę. Lody Big Milk Yougurt to propozycja pyszna, mega trendy i zdrowa!

#BigMilkYogurt  #joyissimple #fun #summer #radoscjestprosta #BigMilk  #BigMilkJoyIsSimple

Smacznego 🙂

*wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pomysły na desery lodowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *