Włosi dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony deser lodowy. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.
Odkąd zrobiłam sama moje pierwsze semifreddo, czyli owocowy deser lodowy, to przyrzekłam sobie, że będę je robić regularnie. Tym razem przygotowałam z czarnych porzeczek. Semifreddo porzeczkowe nie jest za słodkie, jest lekkie i orzeźwiające, ten deser jest idealny na każdą okazję, wygląda i smakuje znakomicie. Przygotowywałam już semifreddo z jeżynami, truskawkami.
Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) jest mocno owocowe, polecam je przygotowywać samodzielnie, wtedy wiemy co w naszym deserze jest w środku. Ten deser zawsze przygotowuję z najlepszych składników, najlepiej ze śmietany od dużej zawartości tłuszczu, ja stosuję tą o 36 % zawartości tłuszczu, gdyż tłuszcz jest przekaźnikiem smaku. Ale jak ktoś chce przygotować lekkie semifreddo to może wykorzystać jogurt naturalny. Bo najlepsze desery, w tym lodowe są domowe.
Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) będzie ozdobą stołu, bo nie tylko jest pyszne, ale ten deser również wygląda bardzo apetycznie.
Polecam!
Składniki :
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- 1 łyżka cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- białko z 1 jajka
- mrożone owoce
- listki mięty
Przygotowanie:
taki deser – to rozumiem! wspaniałe semifreddo. zapewne porzeczkowe smakuje rewelacyjnie!
Jest bardzo smaczne, porzeczki przełamują słodycz śmietany, są taką orzeźwiającą kropką na „i”.
u mnie właśnie chłodzi się malinowe, ale Twoje wygląda mocno profesjonalnie w porównaniu do mojego:)
Pingback: Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię