Jak upiec buraki. Gotujecie czy pieczecie buraki, a może kupujecie gotowe w sklepie? Przyznam się, że czasami zdarzy mi się kupić w sklepie, ale buraki upieczone w piekarniku, nie mają sobie równych!
Czy próbowaliście pieczonych buraków? Jeśli nie, to koniecznie zróbcie i spróbujcie!
Pieczone buraki są aromatyczne, słodkie, o bogatym smaku, piekę je w woreczku, więc ich smak koncentruje się w nich podczas pieczenia.
Przepisy na buraki pieczone mam dwa, łatwo je przygotować, potrzebny jest woreczek do pieczenia lub folia aluminiowa.
Pieczone buraki są u nas bazą do sałatek, zup. Polecam też zrobić tarte buraczki do obiadu! Można upiec większą ilość i przygotować buraki w słoikach na zimę.
Jak upiec buraki w całości? Pieczone buraki w piekarniku są intensywne w smaku, mają piękny kolor, możecie je wykorzystać do wszelkich dań typu: Carpaccio z serem i ziarnami, zmiksowane w koktajlu. Ich zaletą jest to, że nie tracą smaku i koloru jak w przypadku gotowania buraków.
Jak upiec buraki ?
Sposób 1. Buraki dokładnie myjemy. Bez obierania wkładamy do torebki do pieczenia. Zamykamy klipsem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45-80 minut w zależności od wielkości buraków. Buraki studzimy i obieramy.
Sposób 2. Buraki myjemy, osuszamy, bez obierania zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy w blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45-80 minut w zależności od wielkości buraków. Buraki studzimy i obieramy.
Zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, buraki obrałam i zrobiłam sałatkę z buraków, rukoli, sera pleśniowego i orzechów.
Pingback: Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Buraczki zasmażane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Błyskawiczny chłodnik litewski z jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię