Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka było jednym z dań, jakie podano mi na śniadanie podczas turnusu odchudzającego Slim&Fit w Sarbinowie. Sama też robię takie Carpaccio z buraka, bardzo łatwo jest je przygotować w domu. To fit danie jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, do tego ma mało kalorii. Robię je przynajmniej raz w tygodniu na śniadanie lub kolację. Jeszcze w lutym podam też przepis na pyszną sałatkę z buraka i jabłka, którą podawałam do gotowanego schabu.

Polecam też inne dania z burakiem:
Śledziowa sałatka z buraczkami
Sałatki z buraka à la caprese
sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika
Surówka z kiszonego buraka i jabłka
zakwas z buraków

Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja:

1 burak pieczony lub gotowany
¼ sera typu włoskiego lub ser feta
prażone pestki dyni
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej na tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego!

A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio  z buraka z turnusu Slim&Fit, oraz przykładową kartę menu z tego turnusu odchudzającego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Carpaccio z buraka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.