Surówka z kiszonego buraka i jabłka. Przygotowując ostatnio wpis dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków, obiecałam Wam podać przepis na wykorzystanie kiszonych buraków z zakwasu.
Zakwas zlałam do butelek i zostały mi ćwiartki buraków. Co zrobić z kiszonych buraków? Oczywiści na pierwszy ogień idzie najprostsza na świecie, ale bardzo smaczna surówka z jabłkiem i cebulką.
Ostatnio jabłko co drugi dzień wykorzystywane jest do surówki z marchwi i jabłka, dzisiaj jabłko stanowi podstawowy składnik surówki z kiszonego buraka. Jestem ciekawa, czy ta propozycja przekona Was do jedzenia kiszonych buraków, gdyż większość osób pisała mi, że wrzuca kiszone buraki po przygotowaniu zakwasu uważając je za bezwartościowe. Surówka z kiszonego buraka i jabłka to samo zdrowie, idealnie wpisuje się w zalecenia diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Ta fit surówka to mój autorski pomysł.
Składniki:
1 kiszony burak ( 4 ćwiartki) – przepis tutaj
1 soczyste, słodkie jabłko
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku z zakwasu
pieprz
Przygotowanie: Ćwiartki kiszonego buraka, obrane, pokrojone jabłko, małą cebulkę i ząbek czosnku wkładamy do pojemnika szatkownicy. Szatkujemy pulsacyjnie aż składniki będą rozdrobnione, ale nie zmiksowane na papkę. Przekładamy do miseczki i doprawiamy surówkę świeżo zmielonym pieprzem. Jabłko jest na tyle słodkie, że nie doprawiałam surówki cukrem, ani miodem, możemy też dodać łyżeczkę oleju rzepakowego, mieszamy, serwujemy do obiadu. Smacznego!
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Witam,
bardzo, bardzo proszę zróbcie spis treści.
Wasze przepisy są fenomenalne. Robię głównie wędliny bo sklepowe… no wiecie sami. Ale poszukiwanie czegoś nowego jest bardzo czasochłonne, gdy oglądam przepisy które w danej chwili niekoniecznie mnie interesują.
Kiedyś był, ale poszedł w odstawkę, musimy chyba wrócić do niego.
Zrobiłam index http://straga.pl/index-przepisow/
Jeśli ma się ta surówka wpisać w dietę dr Dąbrowskiej to niestety bez cukru i oleju.l