Kiszona kapusta zasmażana z kminkiem to przepis prosty, stary i znany zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez, na boczku, słoninie, maśle lub tylko na oleju. Natomiast dodatek kminku ma zbawienne działanie podczas spożywania ciężkostrawnych i tłustych potraw, a zasmażana kapusta nie da się ukryć do lekkostrawnych dań nie należy. A wyjątkowy smak kminku, podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty, my doceniamy smak kminku również robiąc sery smażone z kminkiem. Zasmażaną kapustę można przygotować również z kapusty białej, dzięki temu potrawa będzie delikatniejsza i niezbyt kwaśna w smaku. Taka zasmażana kapusta z kimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego.
Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem, cebulą i zasmażką.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki
1 cebula
1-2 łyżeczki kminku
2 łyżki mąki
pieprz mielony do smaku
pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy
tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło)
Przygotowanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ja go wypijam, bo uwielbiam sok z kiszonej kapusty), drobno kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy wrzącą wodę (ma przykryć kapustę), dodajemy 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, wsypujemy cały kminek i gotujemy, aby kminek i przyprawy oddały cały aromat. Gotujemy kapustę do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (co kto woli: masło, olej, słonina, smalec albo boczek). Na tłuszczu szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy łyżkę masła i mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę, Gdy się delikatnie zrumieni wlewamy ok. pół szklanki wody z gotowania kapusty, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją wraz z cebulą do ugotowanej kapusty, mieszamy aby kapusta zgęstniała, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę jeszcze przesmażamy kapustę.
W razie potrzeby podlewamy wodą gdy zasmażana kapusta jest zbyt gęsta, kapusta zasmażana z kminkiem powinna być lekko kleista.
Amatorom mięsa polecam do kapusty dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek lub słoninę, gdyż znacznie poprawiają smak zasmażanej kapusty. Wystarczy przed przygotowaniem zasmażki podsmażyć boczek na patelni, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć aż się zarumienią. Następnie dodać mąkę i dalej postępować zgodnie z powyższym przepisem.
pychotka kapusta z kminkiem ale na maśle klarowanym
Zimne do gorącego lub odwrotnie , przy zasmażaniu.
Picie soku z kiszonej kapusty to zdrowy nawyk 😉 Dzięki za przepis
Ładnie wygląda, moja już się gotuje. 🙂
Dziekuję bardzo za przepis!
Pozdrawiam!
Kasia
Właśnie skończyłem gotowanie, kapusta jak mojej babci, pycha