Ćevapčići lub bardziej z polska Cevapcici to mięsne danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei.
Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu potrawy jest mięso mielone lub siekane, najlepiej będące mieszanką mięsa z różnych zwierząt. Do niego można dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Mięso musi mieć kształt ruloników, grilluje się je lub smaży.
Podaje się je na przykład z plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem, serkiem typu cottage cheese, grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami.
Spotkałam się z tym daniem odwiedzając Chorwackie restauracje w Berlinie, rozsmakowałam się wtedy w Bałkańskiej kuchni.
Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – Cevapcici :
40 dag mięsa z indyka
1 cebula
1 łyżka mieszanki suszonych warzyw
2 łyżki przyprawy na grill z czosnkiem i ziołami
2 łyżki wody
1 łyżkę oliwy
oliwa do smażenia
Mięso z indyka zmielić. Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Dodać suszone warzywa i przyprawy, wodę, oliwę i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 15 minut.
Tak przygotowane mięso odstawić na lodówki. Następnie formować podłużne ruloniki. Smażyć na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając.
Ćevapčići są gotowe jeśli są ciemno złote. Ja je podaję z sosem tzatziki.