Bakłażan grillowany z czerwonym pesto

Grillowane bakłażany:
Grillowane bakłażany
  • 1 bakłażan
    sól do posypania
    przyprawa na grilla z czosnkiem i ziołami Winiary
    1 ser mozzarellaBakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) wzdłuż w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym). Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą na grilla z czosnkiem i ziołami Winiary, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć plaster sera mozzarella, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorem i czerwonym pesto

    składniki na pesto:
    2 lub 3 pęczki świeżej bazylii 
    2 łyżki startego świeżego sera greckiego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mieszanki: słonecznik, siemię lniane, sezam
    3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    10 szt suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
    sól do smaku

    Etapy przygotowania pesto:
    Umytą i osuszoną bazylię miksujemy ze świeżym startym serem greckim, solą, mieszanką ziaren i czosnkiem, oraz suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej.
    Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.

    Czerwone pesto, to tzw.pesto alla siciliana, które zawiera suszone pomidory.
    Ten gęsty, aromatyczny i doskonały w smaku sos serwowany jest do chleba, makaronu lub sałaty. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia robi się gorzka w smaku.

     

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *