Chilli con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola,  cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne, wszystko przygotowuje się w jednym garnku. Aby stworzyć Chilli con carne wystarczy trochę wyobraźni, smaku i serca, a wszystko zmieścimy w jednym garnku. Polecam też zupę gulaszową z klopsikami, to również pyszne danie jednogarnkowe.

Chilli con carneSAM_9972

Składniki:
  • 1/2 kg mięso mielone z łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szt. cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu  w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka – Pomidory krojone z puszki
  • 1 marchew
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml rosołu domowego

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w paseczki, świeżą paprykę w kostkę. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie, rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, pieprz cayenne, kumin, oregano i mieszamy smażąc przez 2 minuty. Stopniowo dodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 15 na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty.
Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego!

Chilli con carneSAM_9961

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *