Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą

Kolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Lubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem do kawy nie tylko na Święta, możemy ich przygotować więcej i przechowywać w puszce.

Polecam też przepis na kruche kwiatki migdałowe albo kruche ciasteczka z orzechami.

Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą na Święta.
makaroniki

Składniki na 40 sztuk:

125 g tartych migdałów
125 g tartych orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
4 białka
200 g cukru
szczypta soli
lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki  zimnej wody
posypki dekoracyjne

Jeśli mamy mielone migdały i orzechy to ekstra, jeśli nie to mielimy je w młynku. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści. Dodajemy mielone migdały, orzechy i czekoladę, ostrożnie mieszamy łyżką. Łyżką nabieramy bezową masę i układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości, gdyż makaroniki rosną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut. Studzimy.

Lukier przygotowujemy z cukru pudru i  wody (1/2 szkl. cukru pudru i 1-2 łyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy słodkimi posypkami.
makaroniki* fotografie wykonała Ewa Waszkiewicz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.