Karkówka duszona z papryką pieczona w piekarniku. Karkówka wieprzowa może być podawana na wiele sposobów, robię z niej kotlety panierowane, piekę w całości, faszeruję boczkiem, czy zapiekam w piekarniku z serem i cebulą. Wszystkie te potrawy są bardzo smaczne, te dania praktycznie robią się same, decydując się na karkówkę, wiemy, że będziemy mieć pyszny obiad.
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- papryka wędzona
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w plastry. Przygotowujemy w miseczce marynatę do karkówki z 4 łyżek keczupu, 2 łyżek oliwy z oliwek,paprykę wędzoną, wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą plastry karkówki. Karkówkę wkładamy do załączonej do torebki do pieczenia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką i zamykamy klipsem. Woreczek z mięsem wkładamy do brytfanny.
Wkładamy brytfannę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut z włączonym termoobiegiem.
Pod koniec pieczenia nacinamy torebkę, aby mięso się lekko zrumieniło. Karkówkę możemy podać z gotowanymi ziemniakami, polanymi sosem z pieczenia. Smacznego!