Sezon kurkowy trwa, możecie wykorzystać mój przepis na klopsiki podwójnie kurkowe :
Składniki:
- 30 dag mięsa z indyka,
- 1,5 garści kurek świeżych,
- 1 kostka bulion grzybowego,
- 3 łyżki śmietana do sosu,
- 1 łyżka skrobia kukurydziana,
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka przyprawa z rozmarynem i pieprzem cayenne,
- 1 kromka chleb pszenny,
- do smaku sól majeranek,
- 2 łyżki bułki tartej,
Zmielić w szatkownicy Triblade kawałki mięsa z indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki.
Przygotować sos kurkowo-śmietanowy:
w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion grzybowy, wrzucić klopsiki, gotować 8 minut, dodać dużą garść świeżych kurek gotować dalej 8 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z ryżem.