Klopsy z pieczarkami w sosie pieczarkowym. Klopsy to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na nie jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z różnymi dodatkami i z sosami o różnych smakach.
Klopsy z pieczarkami były pyszne.
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego z szynki,
- 1/2 cebuli
- 10 pieczarek
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka kaszki manny
- sól morska prowansalska
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 bułka kajzerka
- 1 łyżka majeranku
- słodka śmietana 30%
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
- 2 łyżki oleju
Posiekać drobno mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy FP 270 Kenwood, (lub zmielić w maszynce do mięsa), wraz z wcześniej namoczoną odciśniętą bułką, dodać jajko, sól, majeranek, doprawić solą prowansalską, dodać jeszcze 1 łyżkę kaszki manny i wszystko dokładnie wymieszać. 1/2 cebuli pokroić w kostkę, połowę pieczarek posiekać, usmażyć na 1 łyżce oleju, przestudzić. Dodać do masy mięsnej, dobrze wyrobić. Formować okrągłe klopsy-9 sztuk. Rozgrzać na patelni Dry Cooker 1 łyżkę oleju i podsmażyć klopsy z obu stron. Zalać klopsy 150 ml wrzącej wody, dusić na małym ogniu 15 minut. Wyjąć z patelni wrzucić resztę pieczarek pokrojonych w plastry, wlać kilka łyżek słodkiej śmietany, wodę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kartoflanej, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać do klopsów, obsypać natką pietruszki.
Piękne zdjęcia, a potrawa z pewnością pyszna
Dziękuję. A klopsy były bardzo pyszne.