Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych kotletów schabowych i panierowania ich w bułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami.
Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać z dipem, są wtedy poręczniejsze do podawania.
Przepis na salsę ananasową znajdziecie tutaj.
Polecam przepis na Kotlety w kokosowej panierce.