Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie

Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest przygotowany wg przepisu mojej babci na królika w sosie słodko kwaśnym. Babcia hodowała króliki, miała ich całe mnóstwo, nawet piękne białe angory, które kicały w klatkach. Lubiłam się bawić z królikami, ale trzeba było uważać aby nie zostać podrapanym, zachowywały się jak dzikusy. Lubiłam też dania z królika. Jakoś potrafiłam oddzielić te dwie rzeczy. Dostępność królików jest teraz ograniczona. W mojej miejscowości królika trzeba „upolować” w sklepie, kupiłam więc udka kurczaka, które obrałam ze skóry, odcięłam końcówki, gdyż akurat miałam wielką ochotę na danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam.

Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika.

Kurczak słodko-kwaśny

Składniki

  • 4 udka kurczaka bez skóry
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • mąka
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • tymianek i trybula

Sposób przygotowania

Podgrzewamy w garnku wino z dodatkiem jednej pokrojonej w piórka czerwonej cebuli, liścia laurowego, pieprzu i jednej łyżki octu i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy. Udka kurczaka wkładamy do szklanej miski i zalewamy je wrzącym winem, zostawiamy na 2 godziny. Wyjmujemy kurczaka, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy mąką. Zalewę w której leżał kurczak zostawiamy na później. Podgrzewamy resztę octu winnego z cukrem, kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Na głębokiej patelni szklimy na oliwie drugą z cebul pokrojoną w piórka, dodajemy udka kurczaka i obsmażamy powoli, aż się lekko zrumienią z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, listki tymianku i dusimy jeszcze 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu resztkami zalewy i w razie potrzeby wodą. Wlewamy resztę octu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, dolewamy śmietankę cały czas mieszając, aby się nie zważyła. Kurczaka obsypujemy posiekaną trybulą i listkami tymianku, podajemy z chlebem

Smacznego!

Kurczak słodko-kwaśnyKurczak słodko-kwaśny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *