Kawałki smażonego kurczaka z ziemniakami i ogórkami małosolnymi przygotował Piotrek.
Składniki:
- 4 szt duże udka,
- 3 łyżeczki marynaty do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki wody do marynaty,
- 1 kg kartofli,
- 1 szt. kostka do ziemniaków,
- 5 szt. ogórków małosolnych
Duże udka kurczaka podzielić na pałki i podudzie (na 8 kawałków). Zrobić marynatę z 3 łyżeczek przyprawy do kurczaka, 3 łyżek oliwy z oliwek i 3 łyżek wody, dokładnie wymieszać składniki, każdy kawałek mięsa posmarować marynatą, ułożyć w misce i wstawić ją do lodówki na około godzinę. Wyjąć kurczaka i usmażyć na patelni grillowej z obu stron, następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką, trzymać na małym ogniu tak długo aż woda odparuje a mięso będzie miękkie. Mięso usmażone przełożyć na podłużny półmisek, podawać z dodatkiem ugotowanych kartofli z kostką do kartofli i połówkami kilka dni wcześniej przygotowanych małosolnych ogórków obranych ze skórki.