Kurczak z brązowym ryżem na wschodnia nutę
SKŁADNIKI:
- 3 udka kurczaka
- 300 g ryżu brązowego
- marynata Chińska Tao Tao
- słodko-pikantny sos chili Tao Tao
- sos sojowy Tao Tao
- litr rosołu
- marchewka
- szczypiorek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Udka kurczaka rozdzielamy na pałki i podudzie. Nacieramy marynatą chińską i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kurczaka przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy, wsypujemy brązowy ryż, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie doprawiamy słodko-pikantnym sosem chili i sosem sojowym i dusimy dalsze 10 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Można podać ryż z kurczakiem w całości, natomiast ja podałam go w następujący sposób: z kurczaka ściągnęłam skórę, usunęłam kości a mięso pokroiłam w paski i ułożyłam na ryżu wymieszanym z marchewką z rosołu, posypałam posiekanym szczypiorkiem.