Kurczak z brązowym ryżem marchewką i szczypiorkiem

Kurczak z brązowym ryżem na wschodnia nutę

kurczak z brązowym ryżem

SKŁADNIKI:

  • 3 udka kurczaka
  • 300 g ryżu brązowego
  • marynata Chińska Tao Tao
  • słodko-pikantny sos chili Tao Tao
  • sos sojowy Tao Tao
  • litr rosołu
  • marchewka
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Udka kurczaka rozdzielamy na pałki i podudzie. Nacieramy marynatą chińską i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kurczaka przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy, wsypujemy brązowy ryż,  wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie doprawiamy słodko-pikantnym sosem chili i sosem sojowym i dusimy dalsze 10 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Można podać ryż z kurczakiem w całości, natomiast ja podałam go w następujący sposób: z kurczaka ściągnęłam skórę, usunęłam kości a mięso pokroiłam w paski i ułożyłam na ryżu wymieszanym z marchewką z rosołu, posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *