Makaron z pesto z pietruszki i rukoli. Proponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola. Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto!
A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:
Zupa krem z rukoli
Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli
Składniki na Makaron z pesto z pietruszki i rukoli, makaron z zielonym pesto:
– 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami,
– 1 ząbek czosnku,
– garść rukoli
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 3 papryczki chilli,
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól do smaku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy rukolę i ponownie miksujemy (sos pesto powinien być dosyć gęsty), w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z makaronem. Takie zielone pesto można przygotować z samej pietruszki, lub tylko z rukoli. Można również ten sos przechować jeśli przygotujemy większą porcję. Należy wtedy pesto przełożyć do wyparzonego słoiczka, a na wierzch wlać łyżkę oliwy, zamknąć i wstawić do lodówki, pesto wytrzyma przynajmniej tydzień.
Świetny pomysł na proste, ale apetyczne danie.