Makaron z zielonym pesto

Proponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola.  Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto!

A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:

Zupa krem z rukoli

Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli

Makaron z zielonym pesto
Składniki:

– 1 łyżka – słonecznik łuskany
– 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami,
– 1 ząbek czosnku,
– garść rukoli
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 3 papryczki chilli,
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia.  Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy rukolę i ponownie miksujemy (sos pesto powinien być dosyć gęsty), w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z makaronem. Takie zielone pesto można przygotować z samej pietruszki, lub tylko z rukoli. Można również ten sos przechować jeśli przygotujemy większą porcję. Należy wtedy pesto przełożyć  do wyparzonego słoiczka, a na wierzch wlać łyżkę oliwy, zamknąć i wstawić do lodówki, pesto wytrzyma przynajmniej tydzień.

pestopestopestopestoMakaron z zielonym pestoMakaron z zielonym pesto
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Makaron z zielonym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.