Mięsne gniazdka z pieczarkami. Gniazda mielone z pieczarkami to doskonała alternatywa dla kotletów mielonych. W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów mielonych są mniej kaloryczne, gdyż ich nie smażymy tylko pieczemy w piekarniku. Takie mielone gniazdka można nafaszerować czym chcecie. Ja miałam pieczarki, cebulę i kawałeczek sera topionego. Na pewno papryka, ogórki konserwowe, szpinak, ser żółty lub mozzarella jako farsze sprawdzą się w tych gniazdkach doskonale.
Danie jest proste, ale bardzo smaczne, gdy dusiłam pieczarki z cebulą, jednocześnie formowałam mielone gniazdka. Efekt końcowy cieszy wzrok i zaspokaja największy apetyt.
Bardzo Wam polecam mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym. Zapraszam
Składniki na 4 duże gniazdka mielone:
masa mięsna:
500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 jajko
2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięsa, np. sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek granulowany
2 łyżki bułki tartej i sucha kajzerka, zalane mlekiem (podczas pieczenia wchłoną wilgoć z mięsa i zagęszczą je)
Farsz:
500 g pieczarek
2 cebule
50 g serka topionego
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym?
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, namoczoną bułkę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, a w między czasie przygotowujemy farsz.
Oczyszczamy pieczarki, kroimy je w kostkę. Cebule również kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię bez tłuszczu, na suchą patelnię wrzucamy pieczarki, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok. 15 minut, aż odparuje woda, studzimy. Farsz można nakładać do gniazdek również ciepły.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Masę mięsną dzielimy na 4 części, nabieramy łyżką porcję masy, formujemy w dłoniach okrągłe placki i układamy na blasze, formujemy „mięsne gniazdka”, jeśli chcemy ładne, równe gniazdka to możemy pomóc sobie szklanką naciskając ją na środku masy, środek zrobi się płaski, a boki podniosą do góry. Do każdego gniazda wkładamy farsz pieczarkowy. Gotowe gniazdka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż mięso będzie upieczone, pod koniec na wierzchu układamy kawałeczki serka topionego lub żółtego.
Gdy gniazdka są już upieczone, wyjmujemy blachę i ściągamy mięsne gniazdka, podajemy od razu, gdy są jeszcze ciepłe posypane natką pietruszki np. z pieczonymi ziemniakami, frytkami i surówką.
Takie mięsne gniazdka można przygotować na obiad, ale będą też doskonałą przekąską na imprezie, polecam podać je na liściach sałaty z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, u mnie w tym roku Mięsne gniazda z pieczarkami będą królować na sylwestrowym stole. Gorąco je polecam! Smacznego 🙂
Wcale się nie dziwię, że będą królować – godne królewskiego stołu 🙂