Uwielbiamy owoce morza. Ostatnio w jednym ze sklepów kupiłam mix sałatkowy 400 g z owocami morza i marynowanymi warzywami. W składzie gotowane kalmary mątwy, omułki, ośmiorniczki, paluszki surimi. Świetny zestaw. Tydzień zastanawiałam się do czego to wykorzystać, gdyż zawsze kupowałam świeże lub mrożone produkty.
W końcu wymyśliłam, że przygotuję je w śmietankowym sosie z dodatkiem makaronu ryżowego. I nie myliłam się to był świetny pomysł, danie smakowało wyśmienicie, do tego dla leniwych, gdyż całość przygotowania zabrało 15 minut.
Owoce morza z makaronem ryżowym
Do przygotowania sosu wykorzystałam 3 łyżki sosu ostrygowego i 150 ml śmietany 30%, oraz szczyptę pieprzu cayenne. Sos sojowy wlałam na patelnię, dodałam odsączone składniki sałatki, dodałam śmietanę i chwilkę dusiłam aż sos zgęstniał.
Makaronu ryżowego ( 200g) nie trzeba gotować, zalewa się go gotującą wodą, przykrywa, odcedza i jest gotowy, pyszny i sprężysty.
Na wyłożony makaron wykładamy owoce morza z sosem i danie gotowe. Bardzo smaczne danie ekspresowe dla 2 osób lub 3 mniej głodnych;)
Pyszny pomysł i super zdjęcia, uwielbiam owoce morza, również w lidlu kupuję:)
gdyby zamiast smietany dac mleczko kokosowe, a na patelnie wczesniej ostra papryczke, czosnek i imbir bylo by bardziej tajsko 😉