Pieczona golonka w piwie Paulaner

Polecam ulubione dane Piotra – przepis na golonkę, tym razem Golonkę pieczoną w piwie z czosnkiem z dodatkiem słodkiego bobu. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Piwo Paulaner, które otrzymałam do przetestowania i przygotowania dania, świetnie pasuje do golonki.

Piwo Paulaner dunkel, które zostało użyte do przygotowania dania pochodzi z Niemiec, a dokładnie z Bawarii. Do tej pory Paulaner kojarzył mi się z FC Bayern München, z pucharami Niemiec  i zwycięstwem świętowanym tym piwem. Jest to piwo, które leje się strumieniami na Oktoberfest. Bawarczycy stworzyli swoją kuchnię piwną i dodawali piwo prawie do wszystkiego. Trzeba jednak  stosować je z umiarem, aby duża jego ilość nie zabiła smaku innych składników dania.

Do golonki zostało podane piwo Paulaner pszeniczny, podany w specjalnej, rozszerzonej ku górze szklance, która pozwala zachować naturalny gaz oraz uzyskać gęstą, pszeniczną pianę.

Ostatnio przygotowywałam pyszny gulasz piwny, przepis znajdziecie tutaj

oraz golonkę po bawarsku z warzywami tutaj

Przepis na pyszną pieczoną Golonkę w w ciemnym piwie Paulaner:

Kopia SAMGolonka pieczona w piwie Paulaner_1446

SKŁADNIKI:

  • 2 duże- tylna golonka ok. 1,5 kg
  • 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka papryki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka miodu, ognista mieszanka przypraw
  • 400 ml piwa ciemnego Paulaner
  • 10 ząbków czosnku w łupinie
  • PRZYGOTOWANIE:
  • Golonki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy golonkę solą i pieprzem, a następnie smarujemy marynatą, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki
  • . Golonki układamy na rozgrzanej głębokiej patelni i podpiekamy z każdej strony.
    Przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy ząbkami czosnku, wlewamy resztki marynaty, podlewamy ciemnym piwem. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 3-4 godziny w temp. 150 stopni z termoobiegiem. (Czas pieczenia zależy od wielkości golonki).
    Podczas pieczenia odwracamy golonki i polewamy je wytwarzającym się sosem.
  • Na rozgrzanym oleju ( 1 łyżka) i maśle klarowanym (1 łyżka) szklimy pokrojoną w kostkę 1 cebulę, dodajemy blanszowany bób, rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy golonki na talerze podajemy z bobem i pieczonym czosnkiem. Do golonki obowiązkowo serwujemy schłodzone Hefe-Weissbier Paulaner.

Pieczona golonka w piwie PaulanerPieczona golonka w piwie PaulanerPieczona golonka w piwie Paulaner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Pieczona golonka w piwie Paulaner

  1. Pingback: Gulasz paprykowy (Slowcooker) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *