Przepis na łopatkę

Przepis na łopatkę: Duszona łopatka


SKŁADNIKI:

  • 60 dag łopatki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 marynaty czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta chilli
  • 1 mini kostka-cebula Knorr
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kawałki łopatki nacieramy solą i wkładamy do stalowej miski i marynujemy marynatą przygotowaną z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki marynaty czosnkowej i papryki, oraz szczypty chilli, dokładnie marynujemy mięso, wkładamy na noc do lodówki.Na drugi dzień posypujemy mięso rozkruszoną mini kostką – cebulką Knorr i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem z dwoma ostrzami przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy je wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowaną wodę i dusimy dalsze 20 minut. Łopatka jest doskonała na zimno, można łopatke pokroić w plastry i ułożyć na półmisku


lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).

 

łopatke pokroić w plastry i ułożyć na podłużnym półmisku można również łopatkę podać na ciepło np. z kaszą i z sosem Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulką obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *