Przepis na łopatkę: Duszona łopatka
SKŁADNIKI:
- 60 dag łopatki
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 marynaty czosnkowej
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta chilli
- 1 mini kostka-cebula Knorr
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki łopatki nacieramy solą i wkładamy do stalowej miski i marynujemy marynatą przygotowaną z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki marynaty czosnkowej i papryki, oraz szczypty chilli, dokładnie marynujemy mięso, wkładamy na noc do lodówki.Na drugi dzień posypujemy mięso rozkruszoną mini kostką – cebulką Knorr i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem z dwoma ostrzami przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy je wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowaną wodę i dusimy dalsze 20 minut. Łopatka jest doskonała na zimno, można łopatke pokroić w plastry i ułożyć na półmisku
lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).