Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem

Dzisiaj pokarzę Wam jak upiec pyszne, aromatyczne ziemniaki po śródziemnomorsku, które mogą stać się ozdobą talerza i są ciekawym dodatkiem do pieczonego mięsa. Tak przygotowane ziemniaki idealnie pasują do obiadu.

Podobne ziemniaki pieczone przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych, jednak tam dodatkiem do nich był rozmaryn, skórka z cytryny i oliwa z oliwek. W tym przypadku tymianek zastąpił rozmaryn, nie dodajemy też skórki z cytryny.

Mięso wieprzowe, w tym wypadku pokrojona łopatka była piecza  w tym samym czasie co ziemniaki, a doprawiona jest jedynie solą, pieprzem i majerankiem.

Składniki:

1 kg ziemniaków
tymianek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół i nacinamy w równych odstępach nie przecinając ich do końca. Oliwę z oliwek mieszamy z tymiankiem i solą. Ziemniaki smarujemy oliwą z majerankiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ziemniaki wykładamy na talerze, podajemy z sosem i zieleniną.

Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.