Świąteczne serce z piernika

W mojej kuchni pachnie dzisiaj świętami, po kuchni roznosi się zapach korzennych przypraw. Upiekłam serca piernikowe z suszoną żurawiną i siekanymi migdałami.

Ciasto jest bardzo smaczne,  kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż serca zmiękną. Można je   przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i  dać w prezencie bliskiej sercu osobie.

Chciałam początkowo zrobić do piernikowych serc polewę z czekolady gorzkiej ale stwierdziłam, że blaszki  i ciasto obsypię  siekanymi migdałami i żurawiną, wystarczy to za ozdobę.

Przepis na serce z piernika:

Składniki:
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 1 szt. jajko,
  • 2 łyżki miodu lipowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • suszona żurawina
  • migdały
  • Do misy robota wrzucamy wszystkie suche składniki, czyli  mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dodajemy miód  i miksujemy. Rozkładamy ciasto na 2 blaszki w kształcie serca posmarowane margaryną i obsypane posiekanymi migdałami. Można kupić już posiekane migdały lub je posiekać samemu (ja mam niezawodną szatkownice Triblade) dociskając dokładnie na całej powierzchni i w ciasto wciskamy suszoną żurawinę, posypujemy migdałami. Blaszki wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25-30 minut.  Co do dekoracji może być zrobiona w zależności od okazji.
  • Smacznego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Świąteczne serce z piernika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *