Lubicie pikantne dania? My tak, dodatek ostrej papryki, papryczki pepperoni i oryginalnej musztardy Dijon doskonale wzmacnia smak potraw. Dzisiaj pikantna szynka duszona. Szynka jest bardzo smaczna i aromatyczna.
Inne pomysły na duszoną szynkę znajdziecie tutaj.
Składniki:
60 dag szynki wieprzowej
2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej Kamis (czosnek, oregano, bazylia, cząber, cebula, tymianek, chili)
sól do smaku
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka musztardy Dijon
1 papryczka pepperoni
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oleju, przyprawy kuchni włoskiej, musztardy Dijon, soli i papryki. Kroimy szynkę w plastry, następnie plastry szynki smarujemy marynatą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy patelnię. Delikatnie obsmażamy szynkę na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą, dusimy około 1 godziny aż część wody odparuje. Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę pepperoni, dusimy jeszcze ok. 15 minut aż powstanie aromatyczny, lekko pikantny sos. Szynkę podajemy z ziemniakami, oraz surówką.