Szynka duszona (pikantna)

Lubicie pikantne dania? My tak, dodatek ostrej papryki, papryczki pepperoni  i oryginalnej musztardy Dijon doskonale wzmacnia smak potraw. Dzisiaj pikantna szynka duszona. Szynka jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Inne pomysły na duszoną szynkę znajdziecie tutaj.

Składniki:

60 dag szynki wieprzowej
2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej Kamis (czosnek, oregano, bazylia, cząber, cebula, tymianek, chili)
sól do smaku
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka musztardy Dijon
1 papryczka pepperoni
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oleju, przyprawy kuchni włoskiej, musztardy Dijon, soli i papryki. Kroimy szynkę w plastry,  następnie plastry szynki smarujemy marynatą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.  Rozgrzewamy patelnię. Delikatnie obsmażamy szynkę na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą, dusimy około 1 godziny aż część wody odparuje. Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę pepperoni, dusimy jeszcze ok. 15 minut aż powstanie aromatyczny, lekko pikantny sos.  Szynkę podajemy z ziemniakami, oraz surówką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *