Lubicie duszone mięsa? My bardzo, szczególnie, że podczas ich duszenia powstaje pyszny, naturalny sos. Dodatek pieprzu cayenne doskonale wzmacnia smak potrawy.
Dzisiaj u nas jest wieprzowina duszona w śmietankowym sosie. Szynka jest bardzo smaczna i aromatyczna.
Inne pomysły na duszoną szynkę znajdziecie tutaj.
Składniki:
60 dag szynki wieprzowej
szczypta pieprzu cayenne
sól morska prowansalska do smaku Kamis
pieprz kolorowy kamis
2 łyżki mąki pszennej
50 ml śmietany 30%
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Kroimy szynkę w plastry, następnie doprawiamy plastry szynki solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Każdy plaster szynki obtaczamy w mące z obu stron. Rozgrzewamy patelnię. Delikatnie obsmażamy szynkę na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą, dusimy około 1 godziny aż część wody odparuje i aż powstanie naturalny, lekko pikantny sos, dodajemy słodką śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy. Szynkę podajemy z ziemniakami, oraz surówką z kapusty pekińskiej.
Uwielbiam szynkę w sosie śmietanowym, choć przyrządzam ją trochę inaczej: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/szynka-w-sosie-smietanowym.html 🙂 Pozdrawiam!
Pingback: Schab w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię