Wieprzowina duszona w śmietankowym sosie

Lubicie duszone mięsa? My bardzo, szczególnie, że podczas ich duszenia powstaje pyszny, naturalny sos. Dodatek pieprzu cayenne doskonale wzmacnia smak potrawy.

Dzisiaj  u nas jest wieprzowina duszona w śmietankowym sosie. Szynka jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Inne pomysły na duszoną szynkę znajdziecie tutaj.

Szynka duszona w sosie śmietankowym

 

Składniki:

60 dag szynki wieprzowej
szczypta pieprzu cayenne
sól morska prowansalska do smaku Kamis
pieprz kolorowy kamis
2 łyżki mąki pszennej
50 ml śmietany 30%
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Kroimy szynkę w plastry,  następnie doprawiamy plastry szynki solą, pieprzem i pieprzem cayenne.  Każdy plaster szynki obtaczamy w mące z obu stron. Rozgrzewamy patelnię. Delikatnie obsmażamy szynkę na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą, dusimy około 1 godziny aż część wody odparuje i aż powstanie naturalny, lekko pikantny sos, dodajemy słodką śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy.  Szynkę podajemy z ziemniakami, oraz surówką z kapusty pekińskiej.

Szynka duszona w śmietankowym sosieSzynka duszona w śmietankowym sosieSzynka duszona w śmietankowym sosie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Wieprzowina duszona w śmietankowym sosie

  1. Pingback: Schab w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *