Schab w sosie śmietanowym

Jak przystało na mięsożerną rodzinę proponuję dzisiaj przepis na pyszny schab, ale nie tradycyjnego kotleta schabowego, tylko schab w sosie śmietanowym. U nas w domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie. Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie. Tak przygotowany schab jest bardzo delikatny, kruchy, rozpływa się w ustach, a sos do mięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem słodkiej śmietany. Uwielbiam duszone mięsa z sosami, np. zrazy wołowe zawijane, czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny.

Polecam Schab w sosie śmietanowym :

Schab w sosie śmietanowym Schab w sosie śmietanowym

1 kg schabu
2 szklanki wrzącej wody
włoszczyzna bez kapusty
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
50 ml słodkiej śmietany
olej do smażenia

Schab wieprzowy myjemy i kroimy w dość grube plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy mięso z obu stron. Zalewamy mięso wrzącą wodą, wrzucamy włoszczyznę i podpieczoną nad gazem cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy całość solą. Przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy, aż mięso będzie miękkie a płyn się zredukuje. Wyjmujemy włoszczyznę i przyprawy, wlewamy słodką śmietanę mieszamy i gotujemy dosłownie przez chwilę, doprawiamy sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos nie jest gęsty i zawiesisty, gdyż jest bez dodatku mąki.

Plastry schabu wyjmujemy i podajemy na półmisku, sos serwujemy w sosjerce.

Schab w sosie śmietanowym  doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i surówką ze świeżej kapusty lub surówką z pora.

Schab w sosie śmietanowym

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Schab w sosie śmietanowym

  1. Pingback: Surówka z selera z orzechami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *