Przepis na Zrazy wieprzowe zawijane

Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej.

Zrazy można wykonać  z różnych gatunków mięsa. Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne, a następnie podsmaża i dusi, można je zabielać śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie.

W moim rodzinnym domy najczęściej jadało się zrazy wołowe, dokładnie rozbite tłuczkiem plastry mięsa doprawiało się solą i pieprzem. Mięso smarowało się ostrą musztardą, układało się na środku słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany był dokładnie i obwiązywany bawełnianą nitką. Następnie obtaczało się zrazy w mące i obsmażało na oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodawało się cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stała się złota, podlewało się całość wrzącą wodą i dusiło do miękkości mięsa. Podczas duszenia tworzył się pyszny, aromatyczny sos. Pycha.

Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Dzisiejsze zrazy wieprzowe zrobiłam identycznie, tylko wołowinę zastąpiłam plastrami karkówki.
Składniki na 5 zrazów:

5 plastrów karkówki
5 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis
sól i pieprz czarny Kamis
1 ogórek kiszony
1 cm plaster boczku
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju do smażenia
Opis wykonania jest ten sam, jak opisałam wyżej, tylko zamiast nici zastosowałam wykałaczki.

Polecam zrazy podane z buraczkami i ziemniakami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Przepis na Zrazy wieprzowe zawijane

  1. Rzeczywiście super, tego szukałem …… i znalazłem! :)))
    Pozdrawiam i polecam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. klasyka zawsze górą, przy zrazach nie ma co kombinować, ten przepis znam od dziecka, zawsze smakuje, zawsze pięknie pachnie, sos wyśmienity, najlepiej smakuje z kopytkami, ale z ziemniaczkami także pycha :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Pingback: Przepis na zrazy wołowe zawijane (rolady wołowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  4. robię właśnie ;) pachą ładnie i sos jest pyszny. mięsko spróbuje za chwile będzie na pewno pyszne

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>