Przepis na zrazy wieprzowe zawijane

Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej.

Zrazy można wykonać  z różnych gatunków mięsa. Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne, a następnie podsmaża i dusi, można je zabielać śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie.

W moim rodzinnym domy najczęściej jadało się zrazy wołowe, dokładnie rozbite tłuczkiem plastry mięsa doprawiało się solą i pieprzem. Mięso smarowało się ostrą musztardą, układało się na środku słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany był dokładnie i obwiązywany bawełnianą nitką. Następnie obtaczało się zrazy w mące i obsmażało na oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodawało się cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stała się złota, podlewało się całość wrzącą wodą i dusiło do miękkości mięsa. Podczas duszenia tworzył się pyszny, aromatyczny sos. Pycha. Aby ułatwić sobie pracę można przygotować tzw. zrazy faszerowane z mięsa mielonego.

Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Przepis na zrazy wieprzowe zawijane

Dzisiejsze zrazy wieprzowe zrobiłam identycznie, tylko wołowinę zastąpiłam plastrami karkówki.
Składniki na 5 zrazów:

5 plastrów karkówki
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
sól i pieprz czarny
1 ogórek kiszony
1 cm plaster boczku
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju do smażenia
Opis wykonania jest ten sam, jak opisałam wyżej, tylko zamiast nici zastosowałam wykałaczki.

Polecam zrazy podane z buraczkami i ziemniakami.

 

A oto tak wyglądają zrazy faszerowane mielone i zrazy wołowe zawijane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Przepis na zrazy wieprzowe zawijane

  1. klasyka zawsze górą, przy zrazach nie ma co kombinować, ten przepis znam od dziecka, zawsze smakuje, zawsze pięknie pachnie, sos wyśmienity, najlepiej smakuje z kopytkami, ale z ziemniaczkami także pycha 🙂

  2. Pingback: Przepis na zrazy wołowe zawijane (rolady wołowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Schab duszony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj klaud Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *