Lubicie smażone mięsa? My bardzo, szczególnie lubimy mięso z sosem i z kaszą, tym razem kuskus. Kupiłam za to piękny kawałek łopatki wieprzowej. Łopatkę pokroiłam w dość grube plastry, postanowiłam je zamarynować, ale nie zwykłymi przyprawami, ale musztardą z płatkami wędzonej papryki, odrobiny oleju i sosu sojowego. Te składniki nadały wieprzowinie wspaniały smak i aromat gulaszowi. Do smażenia wykorzystałam patelnię Delimano, w której smaży się w małej ilości tłuszczu.
Pyszna Wieprzowina w marynacie musztardowej.
składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej b/k
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztarda z płatkami wędzonej papryki Kamis
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej
- sól morska prowansalska Kamis
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie: Mięso wieprzowe kroimy w grube plastry. Przygotowujemy marynatę z oleju, sosu sojowego, musztardy z wędzoną papryką, do której wkładamy pokrojone mięso, które dokładnie pokrywamy marynatą, wstawiamy do lodówki 1 godzinę.
Rozgrzewamy patelnię, układamy zamarynowane mięso, które rumienimy na złoto z obu stron. Wlewamy wrzącą wodę i dusimy całość na małym ogniu, uzupełniając wodę co jakiś czas, dusimy ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy.
Podałam z kaszą kuskus (którą wymieszałam z natką pietruszki, solą morską prowansalską), mixem sałat i pomidorami. całość posypałam ognistą mieszanką przypraw.
Smacznego!
Pingback: Sałatka z kuskus i rydzami a'la meksykańska - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię