Cepeliny. Pyzy z mięsem

Cepeliny. Pyzy z mięsem z duszonego indyka i cebulki zostały podane z zasmażaną kiszoną kapustą z boczkiem.

U nas w domu elipsowate ziemniaczane pyzy z farszem z przyprawionego mięsa mielonego nazywało się zeppelinami (z niemiecka, babcia Tosia urodzona w Essen tak je wymawiała i zapisała w kajecie) od ich owalnego kształtu podobnego do powietrznych statków zeppelinów. W innych rejonach na takie kluski mówi się kartacze, kołduny, pyzy lub cepeliny, a masę ziemniaczaną przygotowuje się z mieszanki tartych i gotowanych ziemniaków i jajka. Te pyzy z mięsem są przygotowane tylko z gotowanych ziemniaków z mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej.

zeppelinyzeppeliny

Jak przygotować Cepeliny z mięsem?

Składniki:
  • 2 szt gotowane ziemniaki w mundurkach,
  • 1 szt jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 2 łyżki mąki kartoflanej,
  • 10 dag mięsa gulaszowego z indyka,
  • 1 szt. cebula,
  • 1 łyżeczki oleju,
  • 2 łyżeczki soli do gotowania,
  • do polania boczek parzony smażony

Przygotować farsz: Mięso z indyka pokroić w malutka kostkę, pokroić również w kostkę cebulę, dusić na 1 łyżeczce oleju, przestudzić.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać skórkę i przecisnąć przez praskę. Do miski z ziemniakami dodać 1 jajko, 2 łyżki maki kartoflanej i 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wyrobić ciasto. Deskę posypać mąką pszenną, z ciasta uformować wałek, który pokroić na 7 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć w owalny w miarę cienki placek, na środek każdego placka położyć łyżeczkę kopiastą duszonego indyka z cebulką, zwinąć i formować w rękach walec na kształt zeppelina (owalnej kluski) Z tej ilości wychodzi 7 sztuk. W między czasie zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli, wrzucić nasze zeppeliny (kluski), gotować na mniejszym ogniu ok. 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Zeppeliny wyłożyć na talerz, podawać je ze smażonym boczkiem krojonym w kostkę i podsmażaną kapustą kiszoną.

Polecam też przepis na kluski z tartych i gotowanych ziemniaków, czyli kartacze.

Wykładamy na talerz, podajemy ze smażonym boczkiem krojonym w kostkę i podsmażana kapustą kiszoną. na zdjęciu widać, że zeppeliny są faszerowane duszonym boczkiem i cebulką do duszonych kartofli dodajemy 1 jajko, 2 łyżki maki kartoflanej i 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy każdy kawałek ciasta rozciągamy w owalny w miarę cienki placek, na środek każdego placka kładziemy łyżeczkę kopiastą duszonego indyka z cebulką, gotujemy na mniejszym ogniu ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Cepeliny. Pyzy z mięsem

  1. Pingback: Podlaskie kartacze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *