Konkurs „KULINARNE INSPIRACJE” – zgarnij blender

Zbliżają się Święta, więc zapraszam Was wspólnie z marką KAMIS na konkurs „KULINARNE INSPIRACJE” gdzie główną nagrodą jest blender Zelmer (bardzo pomocny w kuchni) + zestaw inspiracji kulinarnych, oraz 2 nagrody pocieszenia: zestaw inspiracji kulinarnych.

Zadanie jest bardzo łatwe przekonajcie mnie pisząc w komentarzu dlaczego Ty masz wygrać nagrodę główną, oraz podaj swój pomysł na przygotowanie świątecznej potrawy z rozmarynem lub tymiankiem. Zostaw również swój e-mail abym mogła się skontaktować ze zwycięzcą.

Polubienie strony KAMIS życie ze smakiem jest mile widziane.

Konkurs trwa od 12 listopada do 3 grudnia 2012 .  Wyniki ogłoszę w ciągu 3 dni po zakończeniu konkursu. DO DZIEŁA!

Kilka słów o zestawach przypraw:

Dla wszystkich kulinarnych poszukiwaczy wyjątkowych smaków i aromatów dań, Kamis przygotował idealne rozwiązanie – kolekcję naturalnych ziół i przypraw pod nazwa „Kulinarne Inspiracje Kamis” w 4 wariantach dań: Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym, Rozmarynowy kurczak z warzywami, Pikantna wołowina w winie oraz Kurczak ze śliwką owijany boczkiem. Ten innowacyjny produkt pozwoli Ci łatwo i szybko przygotować inspirujące danie dla czteroosobowej rodziny czy grona przyjaciół, które zachwyci ich smakiem i naturalnością.

Każdy zestaw zawiera przezroczyste kapsułki, które zawierają dokładnie odmierzone porcje pięciu aromatycznych ziół i przypraw oraz kartę z przepisem, która podpowie, jak szybko przyrządzić posiłek.

Opakowanie jest bardzo praktyczne, całość stanowi gotową propozycję ciekawego, aromatycznego dania, które przygotowane jest wyłącznie z naturalnych składników.

Dodatkowo do każdego opakowania załączona jest kartę z przepisem, które została można kolekcjonować i powracać do wypróbowanych dań.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

30 myśli nt. „Konkurs „KULINARNE INSPIRACJE” – zgarnij blender

  1. pewnie będę mało oryginalna ale pragnę blendera ponieważ mój staruszek juz się zużył;/ tyle zup ze mna zrobił i koktajli! w skrajnych sutuacjach nawet mięso „mielił” i orzechy kruszył!
    co tu dużo pisać chciałabym wymienić mojego starego na nawego jurnego 🙂

  2. mój blender po prostu jest do wywalenia, nie wyrabia już po wielokrotnym robieniu masła orzechowego, a pomysł na wykorzystanie tymianku to schab ze śliwką: ok. 1,5 kg schabu, 100 g śliwek kalifornijskich suszonych, 3-4 łyżki masła, sól, 3-4 łyżki brandy.
    Schab smarujemy rozpuszczonym masłem wymieszanym z solą i tymiankiem. Zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień robimy w schabie kieszonkę w którą wciskamy śliwki moczone również przez noc w brandy. Pieczemy w folii ok. 1 godziny, pod koniec rozchylam folię żeby schab ładnie się zrumienił. Pychota!

  3. Będę szczera ja blender mam i nie wyobrażam sonie bez niego życia, chciałabym wygrać blender dla mojej szwagierki, która właśnie zaczęła studia i wyprowadziła się do wynajmowanego mieszkania, jak wiadomo większości studentów nie stać na taki „luksus” jak blender, a mojej szwagierce, początkującej kucharce bardzo by się przydał, tym bardziej, że zaraziłam ją swoją miłością do gotowania
    jeśli chodzi o przepis świąteczny to moje popisowe danie, którym zachwyciła się Ewa Wachowicz, są to roladki z kurczaka z jabłkami i rodzynkami
    potrzebne składniki

    2 piersi z kurczaka,
    2 szklanki rosołu (może być z kostki chociaż taki z kury jest najlepszy),
    0,5 szklanki jabłka pokrojonego w kostkę,
    0,25 szklanki rodzynek,
    1 żółtko,
    2 łyżki bułki tartej,
    2 łżeczki cukru,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżeczka estragonu, 0,5 łyżeczki tymianku, o,5 łyżeczki rozmarynu
    przyprawy:sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do mięsa knorr,
    olej do smażenia.

    Piersi z kurczaka rozdzielić, rozbić, przyprawić, zostawić na chwilę.

    0,25 szklanki rosołu wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać, gdy tłuszcz się rozpuści dodać jabłka i umyte rodzynki.Podgrzewać przez chwilę, potem zdjąć z ognia.

    Żółtko rozetrzeć z cukrem (jak na kogel-mogel), wsypać do niego bułkę tartą i wymieszać. Dodać do rondla z rosołem, dokładnie wymieszać. Masa powinna być ręsta, jeśli jest za rzadka, można dodać więcej bułki.

    Gotowym nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką.
    Smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
    Mąkę, zioła i pół łyżeczki przyprawy do mięsa łączymy, dodajemy do tłuszczu ze smażenia roladek i chwilę zasmażamy, następnie dodajemy rosół i mieszamy, tak, żeby sos był gładki, dodajemy roladki i ewentualnie resztę nadzienia (jeśli zostało).
    Całość dusimy pół godziny.

  4. Marzę o blenderze od dłuższego czasu ale niestety chwilowo nie mogę sobie na niego pozwolić . Małymi kroczkami buduję swój blog kulinarny zarażam się wszelkimi pomysłami daniami i słodkościami.Chciałabym dodać i spróbować, wiele zup kremów , koktajli. mielenie orzechów też byłoby o wiele prostsze niż ręcznie zbijane młotkiem do kotletów..Po prostu blender jest na tyle pomocny w kuchni ,że mógłby zaoszczędzić sporo czasu i pomagałby w powstawaniu niesamowitych dań i deserów.

    Ja wybrałam swoje ulubione danie z tymiankiem a jest nim kaczka z żurawiną – składniki które potrzebujemy:
    1 kaczka,
    2 ząbki czosnku,
    tymianek, majeranek,
    paczka suszonej żurawiny (200 g),
    1 cebula,
    3 łyżeczki masła,
    2 pomarańcze,
    sól, pieprz, pietruszka
    – PRZYGOTOWANIE:
    połowę paczki z suszoną żurawiną namaczamy w przegotowanej wodzie, kaczkę nacieramy pietruszką, solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, dodatkowo wewnątrz nacieramy majerankiem i tymiankiem (po 2 łyżki), nacieramy startym czosnkiem i wlewamy do kaczki świeży sok z pomarańczy a drugą kroimy na 4 części, które wkładamy do środka. Wkładamy żurawinę. Kaczkę zaszywamy aby sok nie wyleciał z kaczki. Na maśle smażymy cebulkę, dodajemy suszone żurawiny, nienamoczone i polewamy tym kaczkę. Tak przyrządzoną kaczkę wkładamy do lodówki na 24 godziny. Pieczemy w piekarniku od 1-1,5 godz. przy 180 st. C aż nabierze złocisto – brunatnego koloru. Polewać kaczkę co 15 minut sosem wytworzonym w naczyniu żaroodpornym.

  5. Hm….dlaczego akurat do mnie ma trafić? Bo mój stary już się wysłużył a nowy na pewno mi się przyda(niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na nowy a jak by mi się udało wygrać to miałabym już nowy sprzęt do mojej kuchni która właśnie jest w budowie) bo wiem jak bardzo jest potrzebny w życiu codziennym do robienia różnych musów, zupek (dla córeczki) różnych kremów czy rozdrabniania.A mój przepis -w sumie to nie do końca mój ale odkąd poleciła mi go pewna znakomita blogerka wykorzystuję go w kuchni ale z zastosowaniem przypraw które lubi moja rodzina- to przepis na pieczonego pstrąga.I tak: Dwa pstrągi,4 łyżeczki masła,cytryna,pieprz czarny mielony,sól,tymianek.Płaty pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny,nacieramy solą,pieprzem i tymiankiem.Układamy na foli aluminiowej,na każdy płat kładziemy po łyżeczce masła i zawijamy folię.Pieczemy ok.40 minut.Rybka jest niezwykle pyszna i aromatyczna.Smacznego.

  6. Dlaczego ja mam wygrać bo kocham gotować a niestety jeszcze nie dorobiłam się blendera a bardzo chciałabym go mieć . moje popisowe danie na święta to : Schab duszony w winie :
    1 kg schabu w plastrach
    20 dkg bekonu w plastrach
    3-4 gałązki świeżego rozmarynu
    1 puszka pomidorów
    3/4 butelki półsłodkiego czerwonego wina ja kupuje Kadarke
    2 ząbki czosnku posiekanego
    2 łyżki cukru
    sól , pieprz
    mąka (do panierowania)
    oliwa (do smażenia)
    Marynata :
    3 łyżki octu balsamicznego
    sól , pieprz
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    Plastry mięsa dobrze potłuc . Przełożyć do miski, dodać składniki marynaty i całość dobrze wymieszać. Odstawić na min. 1 godzinę, a najlepiej na całą noc żeby dobrze przeszło.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć boczek, po czym zdjąć na talerzyk żeby trochę odsączył się tłuszcz. Plastry mięsa obtaczać w mące i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Następnie przekładać schab bekon rozmaryn. Gdy skończymy, dodajemy pomidory, wino, cukier, sól i pieprz do smaku. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy przez ok. 60 minut co jakiś czas sprawdzając aby się nie przypaliło, pieczemy aż mięso będzie kruche, a sos nabierze brązowo-złocistego koloru. Przed podaniem całość posypać świeżymi ziołami . NASTĘPNIE ZAJADAMY SIĘ ZE SMAKIEM

  7. Dlaczego ten szaraczek ma trafić do mnie? Ponieważ nie miałby konkurenta w kuchni i czułby się jak król, ponieważ dbała bym o niego i po każdej ciężkiej pracy masowała mięciutką gąbeczką z pachnącym płynem. Miał by szansę przecierać zupki dla niemowlaka, miksować jagódki z zsiadłym mlekiem dla przedszkolaka, pasty jajeczne dla szkolniaka, siekać orzechy dla mnie. Wszyscy by go chwalili jaki jest szybki, sprawny i niezawodny, a on pracował by niezawodnie długie lata.
    Przepis to kotleciki jagnięce z rozmarynem. Dostałam przepis od cioci u której je jadłam i były naprawdę pyszne.
    80 dag kotletów jagnięcych- w oryginalnym przepisie z kostką,
    1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 duże posiekane ząbki czosnku, 1 łyżka ostrej musztardy, 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu – najlepiej świeżego, 1,5 szklanki tartej bułki w oryginalnym przepisie wysuszonego i startego żytniego chleba, 2 łyżki stopionego masła.
    Z oliwy, jednej łyżki cytryny, czosnku, musztardy i rozmarynu przygotowujemy marynatę. Wkładamy do niej posolone i popieprzone mięso. Ważne aby całe mięso było pokryte marynatą. Umieszczamy w lodówce na conajmniej 4-5 godzin- najlepiej na noc. W oryginalnym przepisie grilujemy je w piekarniku po 2 minuty z każdej strony. Ciocia piekła na blaszce. Resztę soku z cytryny mieszamy z bułką tartą i masłem i szczyptą romarynu dla aromatu. Posmaruj mięso, podpiecz około 3-4 minut. Najlepiej podawać od razu po zrobieniu. Bardzo aromatyczny i ciekawy smak.

  8. Oczywiście jak każdy marzy mi sie blender bo jeszcze go nie posiadam na nowym miejscu gdzie teraz sie wprowadzilma 😉 tymianku bym użyła do zapiekanych pierogów ruskich w piekarniku bym je posypałą do smaku z czosnkiem i przyprawą do ziemniaków polecam bardzo smaczne 😉

  9. Chciałabym taki blender, bo fajnie taki mieć w domu, zawsze się do czegoś przyda np. do zrobienia musu jabłkowego 🙂
    A to moja przystawka trochę nie typowa, ale ciekawa i smaczna:
    pieczona marchewka z tymiankiem
    Składniki: (4 porcje)
    3 średnie marchewki obrane i pokrojone w kosteczkę
    1 łyżka tymianku
    3 łyżki oliwy
    sól i pieprz

    Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.
    Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wsypać pokrojoną marchewkę i cebulę. Polać oliwą i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła równomiernie kawałki warzyw.
    Oprószyć solą, pieprzem i posypać tymiankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.
    Ważna jest kolejność! Najpierw oliwa potem przyprawy. Dzięki temu sól, pieprz i tymianek przykleją się dobrze do marchewki i cebuli.
    Piec około 30 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona. W czasie pieczenia można marchewkę raz wymieszać, ale nie jest to konieczne.

  10. Po prostu nie mam blendera,a ten bardzo by się przydał u mnie w kuchni:)
    Jednym słowem dobre urządzenie -bardzo pomocne w kuchni ! 🙂 Słyszałam że blender jest niesamowicie przydatny jak się ma małe dzieci -a ja mam takie swoje małe słoneczko:)

    Mój pomysł na wykorzystanie rozmarynu.

    Kurczak z rozmarynem:)

    Składniki

    kurczak w całości
    2łyżki masła
    500 ml białe wino
    2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
    1 gałazka do przybrania,
    sól, pieprz
    1 cebula
    3 liście laurowe
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    1 łyżka miodu
    cytryna

    Wykonanie:
    Kurczaka umyć, osuszyć. Z masła,miodu,posiekanego rozmarynu,cebuli,liści laurowych,natki pietruszki i soku wyciśniętego z jednej cytryny przygotować farsz.Doprawić
    solą i pieprzem do smaku.Nadziać kurczaka tym farszem.Piec na brytfance w piekarniku w temp 190°C.Piec ok 1,5 godz. Polewać kurczaka winem i sosem który będzie tworzył się w trakcie pieczenia.Gotowego kurczaka przybieramy gałązką rozmarynu.Można podawać ze smażonymi ziemniaczkami.

    Pozdrawiam

  11. Szczerze mówiąc nie przepadam za takimi pytaniami-dlaczego chcesz wygrać i mieć taki blender..Nie wiem jak na nie odpowiadać.Nie będę wymyślała historii z Marsa.Krótko-nie mam blendera-może to niektórych śmieszy i dziwi,ale już tak mam.Nie prowadzę bloga-żadnego!Mam natomiast fajny przepis na proste paszteciki do wigilijnego barszczu!
    CIASTO
    1 kostka margaryny
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
    1/2 kg mąki
    10dkg drożdży
    sól-do smaku
    FARSZ
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    odrobina rozmarynu do smaku
    1 paczuszka suszonych grzybów/5dkg/ lub 1/2 kg pieczarek
    3 łyżki oliwy
    Kapustę posiekać i ugotować w małej ilości wody do miękkości..Grzyby namoczyć i pokroić w paseczki..Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Dodać grzyby i kapustę,doprawić i poddusić /około 10 minut/Ostudzić.Potem przygotować farsz tak ja lubimy.Można przekręcić przez maszynkę do mięsa.Można drobniutko posiekać.Można potraktować lekko blenderem!Ważne,żeby był farsz jak na pierogi!
    Do miski wrzucamy mąkę,wkruszamy drożdże,siekamy margarynę i dodajemy śmietanę i sól.Wyrabiamy ciasto.Następnie wałkujemy i kroimy na prostokąty.Na środek dajemy farsz grzybowy i zlepiamy paszteciki.Smarujemy rozmąconym jajem i pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni!Te paszteciki są cudowne jako dodatek do barszczu ,lub jako samodzielne danie wigilijne!

  12. Blender się przydaje, to fakt. Ja póki co korzystam ze starego współlokatorki ale niestety on już swoje przeżył a obecnie są inne ważniejsze wydatki.
    Przepis znalazłam gdzieś w internecie albo dostałam od koleżanki. W każdym razie jeśli ktoś średnio przepada za karpiem w takiej wersji na pewno go polubi.

    2 filety karpia
    gałązka rozmarynu
    sól i pieprz
    sok z dwóch pomarańczy
    masło

    Filety posolić i odstawić na 15 minut. Wypłukane w wodzie moczymy kilka godzin w soku z pomarańczy. Można dodać łyżeczkę cukru brązowego jeśli nie chcemy kwaśnego smaku. Filety obkładamy w naczyniu żaroodpornym masłem i dodajemy gałązkę rozmarynu. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut, a następnie odkrywamy i pieczemy przez kolejne 10. Jeśli ryba za bardzo wysycha w czasie pieczenia można ją skropić sokiem z pomarańczy.

    kamila872@wp.pl

  13. Witam 🙂 blender marzy mi się od dawna, odkładam na niego, ale że wyplata skromna (bo studencka), a nie chcę kupować niewiadomo jakiej jakości sprzętu, to nie wiem czy mi się uda 🙁 wiadomo, pieniądze nie potrafią się rozmnażać samoistnie :/ 😉 fajnie by było dostać taki mikołąjkowy prezent od Was i w końcu ugotować coś przy pomocy swojego sprzętu, a nie biegać do sąsiadki i pożyczać 🙂
    A przepis zaproponuję na słodko. Bardzo lubię takie niby kontrastowe połączenia – ostro-kwaśne, slodko-słone (np mięso z owocami, czekolada z chili itp). Polecam czekoladowe ciasto z nutą rozmarynu i moreli! Taki rozmarynowo-bakaliowo-czekoladowy zapach jest bardzo świąteczny – w sam raz do nowej zakładki na blogu 🙂 Dodatkowo w tym cieście to mielone orzechy zastąpiły mąkę – nie jestem w stanie strawić grama mąki 🙁 A oto i przepis:
    2 jajka
    150 g cukru
    100 g mielonych migdałów
    250 g czekolady gorzkiej
    120 g + 200 g konfitury morelowej
    140 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
    Rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem (lub na parze) 120g konfitury, masło i czekoladę, dodajemy miód i rozmaryn. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy czekoladę i migdały wymieszane z proszkiem. Tortownicę o średnicy ok 20cm smarujemy masłem, wysypujemy kakao (lub mąką), wylewamy połowę ciasta, na to wykładamy resztę konfitury i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Ciasto nie będzie do końca ścięte, będzie się „chybotało” w formie, ale po przestygnięciu będzie się dało je spokojnie pokroić. 🙂
    Smacznego! 🙂
    j-bankowska@wp.pl

  14. Blender chciałabym wygrać ponieważ uwielbiam gotować!:) Gdy słyszę dźwięk mielonych orzechów czuję ogromną radość przeszywającą mnie od stóp, aż po głowę. Mogłabym zasypiać i budzić się w kuchni. Tworzyć, mieszać, smażyć i piec. Właśnie dlatego chciałabym mieć go w swojej kuchni!:)
    Co do przepisu to ja uwielbiam ciasteczka z mleczną czekoladą i tymiankiem. Przepis znalazłam dawno temu, zmodyfikowałam go i tak od kilku lat królują u mnie na stole właśnie ciasteczka z tymiankiem. Zaskakujące połączenie czekolady i tymianku świetnie współgra też z odrobiną soli morskiej.
    Takie ciasteczka na pewno pojawią się u mnie na świątecznym stole!:)
    Pozdrawiam!

  15. Witam serdecznie,
    Jestem Oliwia i nie posiadam blendera. Jakiś czas temu wyprowadziłam się od rodziców i jestem w trakcie komponowania przyrządów kuchennych. Narazie mam kilka talerzy, kubki, jedną szklankę, deskę do krojenia, nóż i inne przedmioty, ale nie posiadam blendera. Bardzo by mnie ucieszyła wygrana.
    Moja świąteczna potrawa?
    Oj nie moja! Mojego taty! 🙂

    Barszcz gzybowy z ziemniakami.
    Potrzebujemy:
    litr wody
    3 garście suszonych podgrzybków
    2 żeberka wędzone
    1 marchewka
    świeży rozmaryn
    świeży lubczyk
    sol, pieprz.
    Całość gotujemy.
    Osobno w garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach.

    Zupę zabielamy łyżką śmietany.

    Pycha!

  16. http://www.youtube.com/watch?v=RcAvsXDYOBA

    Blender ułatwiłby mi przygotowanie sosiku do kurczaka, nie byłoby gródek, rozmieszałby mi sosik na 100%. Byłabym wtedy :).
    Przepis na świąteczne danie z rozmarynem
    Śledzie w sosie pomidorowym

    Składniki:
    3 płaty śledzia solonego
    2 łyżki ziarna gorczycy
    1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
    2 sztuki cebulki
    10 łyżek oleju wielkopolskiego
    4 listki laurowe
    1 szczypta pieprzu
    7 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka octu winnego

    Przygotowanie:
    Śledzie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy, kroimy, szklimy na rozgrzanej oliwie, doprawiamy pieprzem do smaku, dodajemy listki laurowe, ziarenka gorczycy, rozmaryn, koncentrat pomidorowy, ocet winny, mieszamy. Śledzie przekładamy na przemian z sosem pomidorowy. Smacznego!
    mstruk4@wp.pl

  17. Marzy mi się blender ponieważ moje ręce opadają z sił przy ugniataniu marchewki, papryki czy dyni, by w te szare i pochmurne dni rozgrzać ciało pyszną zupą krem. Widelce już powyginane, a łyżką bardzo niewygodnie 🙁 Dlatego blender byłby moim wybawieniem 🙂

    A świąteczną potrawą, która mnie zachwyciła w ubiegłym roku był pasztet z królika. Pyszny, delikatny, zdrowy, dlatego polecam:
    1 królik (około 1 kg)
    100 g podgardla
    100 g boczku
    250 g łopatki wieprzowej
    2 cebule
    4 jajka
    3 ząbki czosnku
    200 ml białego wina wytrawnego
    1 sucha kajzerka
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    sól
    pieprz
    Królika ugotować z liściem laurowym do miękkości. Przestudzić i oddzielić mięso od kości. Wywar z gotowania przecedzić przez sito i odstawić. Podgardle i boczek pokroić w kostkę, i wytopić tłuszcz. Dodać drobno pokrojoną łopatkę i smażyć. Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dolać wino i dusić bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone mięso królika i rozdrobnioną kajzerkę. Całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia. A potem trzy razy zmielić na drobnych oczkach. Do masy dodać jaja i dokładnie wyrobić ręką. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec w temp. 150st. ok. 1 – 1,5 godz.

  18. witam! Chciałabym bardzo bardzo otrzymać blender ponieważ jeszcze nigdy w życiu nic nie wygrałam a taka nagroda by mnie bardzo ucieszyła. Filet kurczaka z tymiankiem: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 10 gałązek świeżego tymianku 2 garście czarnych oliwek oliwa z oliwek do smarowania
    mięsa przyprawy: sól, pieprz Sposób przyrządzania: Podwójny filet przekrój na pół, aby uzyskać 2 pojedyncze części. Następnie rozbij je tłuczkiem, posól i popieprz z każdej strony. Na jednym z boków pojedynczego fileta poukładaj w poprzek całe oliwki i 5 gałązek tymianku. Całość zawiń w ciasny rulon, jak roladę. Zepnij w kilku miejscach wykałaczkami i posmaruj z wierzchu oliwą. Tę samą czynność powtórz z drugą połową filetu. Obie roladki zawiń luźno w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz w temp. 190° przez ok. 35 min do momentu aż filety lekko się zarumienią. Upieczone roladki krój w plasterki lub podawaj w całości. Przekrój poprzeczny tak zawiniętego filetu będzie bardzo dekoracyjny. Na koniec przybież jeszcze świeżymi ziołami i podawaj z ulubionym sosem.

  19. Cóż mam napisać-blender jest świetny,dobrej marki i bardzo by mi się przydał:)Wszystkie sprzęty mechaniczne mam kupione z zemlera…A co bym przygotowała z rozmarynem hmm…na pewno karpia.
    W tamtym roku go robiłam i przypadł mi do gustu choć osobiście nie lubię rozmarynu ale dodaję go aby potrawa przeszła cudownym aromatem.Tak więc ni koloryzując przygotowujemy całego karpia w raz z głową ,ale wypatroszonego i oczyszczonego,rozcinamy mu brzuszek,nacieramy solą i okładamy go plastrami cebuli,zostawiamy na 24 godz. brrr..Przygotowujemy nadzienie z pokrojonych i podsmażonych pieczarek,solimy,pieprzymy ,dodajemy malutki słoiczek borówek,rozmaryn mieszamy,doprawiamy.Nadziewamy karpia.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wkładamy karpia i zalewamy go żurawinami z cukrem,pychota…

  20. Szynka dzicza ze śliwkami i rozmarynem

    Składniki:
    Szynka z dzika ok. 3 kg są święta wiec można zaszaleć a dziczyzna jest dostępna w wielu dużych marketach,
    Kilogram warzyw:
    Marchew
    Cebula
    Pietruszka
    Seler
    Por
    20 dag słoniny
    5 dag tłuszczu
    50 g dobrej jakości ginu
    Rozmaryn
    Majeranek
    Sól
    ziarno jałowca
    przyprawa do szynki domowej z jałowcem KAMIS
    czosnek
    pół butelki dobrego czerwonego wina
    2 cytryny
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Tymianek
    Kolendra
    Estragon
    1 szklanka oliwy
    Boczek
    Sól
    Pieprz
    Przygotowanie:
    Warzywa kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach uważając przy tym na palce, każdy z nich jest na wagę złota i z pewnością przyda nam się podczas świątecznych wyzwań kulinarnych, Aby przygotować bejcę wciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy pokrojoną skórkę z jednej cytrynki. Dodajemy przyprawy : ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, pokruszony jałowiec, majeranek, rozmaryn, tymianek, kolendrę estragon, a także przyprawę do szynki domowej z jałowcem . Kluczową sprawą jest, aby spróbować nasze pyszne winko, czy aby na pewno się nadaje. Próbujemy też gin. I znowu winko. I gin. Kiedy już wystarczy tego próbowania, wracamy do rozmarynowego gotowania. Następnie wlewamy szklankę oliwy, pół butelki wina (albo tyle ile nam zostało;) ) i jeden kieliszek ginu. Szynkę umieszczamy w naczyniu kamionkowym (najlepiej takim, które jeszcze pamięta wypieki naszej Babci), do którego przenosimy bejcę i pozostawiamy w lodówce na najniższej półce na 2-5 dni, (jeżeli najniższa półka niestety jest pełna proponuję zaprosić koleżanki, które doniosą winko, którego zabrakło a przy okazji pomogą opróżnić ostatnią półkę ze smakołyków ) pamiętając by codziennie rano i wieczorem przekładać szynkę, wówczas równo przejdzie bejcą. Po wyjęciu mięsa z bejcy szpikujemy je słoniną uprzednio natartą w czosnku, w celu uzyskania jak najcieńszych słupków można słoninę lekko zamrozić, bo i taką da się łatwo kroić, do szpikowania wykorzystujemy specjalne igły do nadziewania mięsa, umożliwiające bardzo regularne umieszczenie słoniny. Szynkę należy osolić i dodać preferowanych przez nas przypraw, w szczególności przyprawy do szynki z Jałowcem , pieprzu, majeranku, posypać czerwoną papryką. Jeżeli tak jak Moi Domownicy przepadacie za intensywnymi smakami, proponuję także wykonać pastę z rozgniecionych ząbków czosnku i zmiażdżonych w moździerzu owoców jałowca, którą zasmarowuje się szynkę (pamiętajcie jednak o podstawowej zasadzie przetrwania: jeśli inni jedzą czosnek, należy również do nich dołączyć, inaczej zapach będzie dla nas zabójczy;) ). Tak przyprawioną szynkę obkładamy plastrami boczku i pieczemy do miękkości, co jakiś czas polewając ją sokiem z niej wypływającym oraz wrzątkiem, którym na początku pieczenia należy podlać pieczeń. Pod koniec pieczenia należy zdjąć z szynki boczek i nadać jej złocisty kolor, można do tego wykorzystać cukier, posypując delikatnie pieczeń cukrem. Tak przygotowaną pieczeń pozostawiamy do ostygnięcia w piecu, dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta. Jeżeli w domu biegają Łasuchy, nie spuszczać pieczeni z oczu nawet na minutę! Gdy będzie już zimna należy ją pokroić w plastry i schować jak najgłębiej, jeśli ma doczekać świąt. Z cieczy która powstała podczas pieczenia należy wykonać sos, w którym podgrzewa się plastry pieczeni i tak przygotowane podaje na stół. Zaraz, zaraz … a gdzie jest pieczeń, którą schowałam??
    Dlaczego do mnie miałby trafić ten blender? Litości! Przecież ta dzicza szynka zajmie mi chyba z tydzień, a kiedy zdążę zakręcić ręcznie wszystkie świąteczne pyszności?!
    Pozdrawiam smacznie,
    DD
    dagus90@o2.pl

  21. Święta, święta się zbliżają, więc
    gotować by się zdało i miksować i
    szatkować pyszne dania przygotować.
    Lecz to nie jest taka prosta sprawa bo
    blendera nigdy nie miałam. Więc Cię
    proszę Pani kochana, abym to ja blender wygrała. Żebym pyszne
    potrawy na święta, okazję ugotować
    miała. 🙂 KRÓLIK W BIAŁYM WINIE Składniki:
    2 kg królika
    2 cebule
    1 1/5 szkl wina białego
    2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 szkl wody 1 marchewka kawałek selera
    sól do smaku 1op kulinanych inspiracji kamisa pikantna wołowina w winie 1. Mięso z królika dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy na półmisek. 2. Do rondla wkładamy masło i podsmażamy na nim marchew,
    selera i cebulę na złoty kolor. Do podsmażonych warzyw
    wkładamy mięso, obkładamy go warzywami i wlewamy wino. 3 . Całość gotujemy przez chwilę, a następnie wlewamy wodę i zagotowujemy, dusimy przez ok.90 minut. Pod koniec duszenia potrawę solimy i dodajemy przyprawy słodką paprykę, tymianek, czosnek, imbir oraz płatki chili. Podajemy na ciepło, polane sosem z warzywami. SMACZNEGO!! 🙂 pozdrawiam

  22. Blender dla Bliźniaków…dlaczego? 😉
    Bo mają dużą rodzinę, bo nie mają blendera, bo zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i trzeba przygotować wiele dań, a blender ułatwi życie..i już 😉

    Na naszym wigilijnym stole od dwóch lat są pstrągi z dużą ilością czosnku, chili, rozmarynu, soli morskiej, pieprzu, a do tego podajemy pieczone ziemniaczki posypane tymiankiem.

    Sposób przyrządzania pstrąga:
    Umyte, wyczyszczone pstrągi 4-6 godzin przed pieczeniem, obsypujemy przyprawami, chili, rozmarynem, solą morską, pieprzem. Ważne jest, aby wycisnąć na skórę ryby i do środka ryby, kilka ząbków czosnku.
    Pstrągi pieczemy owinięte w srebrną folię – ale nie zbyt szczelnie – w piecyku ok. 1 godzinę na 150 stopni.

    Sposób przyrządzenia ziemniaków:
    Obrane, umyte, pokrojone w talarki albo ósemki, posypane solą i tymiankiem, lekko skropione oliwą, wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy 20 minut (razem w ostatniej fazie pieczenia ryby ) w piecu nastawionym na 150 stopni.

    Po upieczeniu wyjmujemy rybę i ziemniaki z pieca. Układamy wszystko na talerzach, dekorujemy koperkiem i cieszymy się aromatyczną rybą i ziemniakami razem z odświętnie ubraną rodziną, przy pachnącej choince 😉

    Smacznego.
    manifestoaj@o2.pl

  23. Nagroda główna to blender, który jest bardzo przydatnym narzędziem w każdej dobrej kuchni. Od niedawna zacząłem swoją przygodę w kuchni. Ale nie jako pomocnik, tylko jako główny kuchcik. A zaczęło się od zwykłej jajecznicy, a teraz potrafię nawet zrobić naleśniki he he tak, tak, mówiłem, że dopiero swoja przygodę zaczynam. Fajnie by było mieć taki blender, bo już nawet znalazłem fajne przepisy, gdzie blender był by bardzo przydatny. A żona byłaby wniebowzięta jedząc moje potrawy z „wyższej półki” 🙂 podaje maila bs1982@o2.pl
    i pozdrawiam serdecznie
    Łosoś z sosem sojowym i tymiankiem

    2x500g podłużnego fileta z łososia
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    garść gałązek świeżego tymianku
    odrobina oleju do wysmarowania formy

    Prostokątną blaszkę do zapiekania smarujemy delikatnie olejem. Łososia myjemy, pozbawiamy łusek i odkładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, cukier, olej, imbir, paprykę oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem smarujemy rybę (najlepiej zrobić to przy użyciu silikonowego pędzelka), a nastepnie układamy na niej gałązki umytego tymianku, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

    Przepis nie jest mojego autorstwa, ale bardzo ta potrawa gości u nas bardzo często na świątecznym stole.

  24. bardzo chciałbym wygrać blender dla żony, która od dawna o nim marzy, myślę, że to byłyby idealny Bożonarodzeniowy prezent dla niej.
    moja kulinarna propozycja to kurczak pieczony nadziewany pieczarkami.

    kurczaka nacieramy (od zewnątrz i od środka) solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i majerankiem, pieczarki kroimy w plastry, doprawiamy solą i tymiankiem, dodajemy do nich około 50 g pokrojonego masła i garść bułki tartej, takim farszem nadziewamy kurczaka, związujemy mu nori (żeby farsz nie wypłynął i pieczemy w piekarniku, do momentu aż się nie zrumieni.

  25. Tak sie składa że posiadam blender super sprawa polecam wszystkim! Trzymam kciuki za tych którzy go jeszcze nie mają a w tym konkursie mogą wygrać. Ja osobiście bardziej była bym zadowolona z nagrody pocieszenia:-) Tartaletki z groszkiem , szynką i tymiankiem. Ciasto: 125g mąki pszennej 75g schłodzonego masła pokrojonego w kawałki 25g parmezanu zimna woda Farsz: 200g świeżego lub mrożonego groszku 25g masła 2 szalotki drobno posiekane 100g drobno posiekanej gotowanej szynki 2 gałązki tymianku 120ml gestej śmietany 3 żółtka sól i pieprz Wysmarować masłem 6 form do pieczenia tartaltek o średnicy 9 cm.Ze składników zagnieść ciasto,cieńko rozwałkować wyłożyć foremki ciastem, przed pieczeniem schłodzić w lodówce około 30 minut w tym czasie nagrzać piekarnik do200 stopni. Tartaletki do pieczenia obciążyć najlepiej fasolką tak piec 10 minut. Następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki. W tym czasie wsypać groszek do wrzącej wody gotować 3-4 minuty aż zmiękną i odcedzić.Na patelni roztopić masło dodać szalotki smażyć 10 minut dorzucić szynkę i smażyć kolejne 3-5 minut , dodać groszek i tymianek, zdjąć z ognia wlać śmietanę i żółtka wymieszać.Doprowadzić do smaku. Przełożyć farsz do tartaletek piec przez 12-15 minut. Życze smacznego i pozdrawiam!!!

  26. Dlaczego ja powinnam wygrać blender?
    To byłby świetny prezent na urodziny, które mam 19go grudnia. Nie mam własnego blendera, ciągle pożyczam go od współlokatorki. Ostatnio się przegrzał i wyłączył. Miałam stracha, że go spaliłam, bo z powodu niskich, studenckich funduszy ciężko było by mi go odkupić.

    Ostatnio na moim świątecznym stole zadomowił się łosoś. Proponuję pieczonego w smacznej, rozmarynowej marynacie.
    Łosoś filet (wielkość w zależności od liczby gości)
    Marynata: sok z 1 cytryny, 6 ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy, 8 gałązek rozmarynu, sól i pieprz
    Czosnek przeciskamy przez praskę, rozmaryn siekamy i łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy łososia i odstawiamy go na ok godzinę. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym dna 180 stopni przez ok 30 minut.

    Do pieczonego łososia idealnie pasują marchewkowo-rozmarynowe kopytka 🙂
    1 kg ziemniaków
    1 kg marchwi
    0,5 kg mąki pszennej
    jajko
    5 gałązek rozmarynu
    sól, pieprz

    Ziemniaki i marchew obieramy, gotujemy razem aż do miękkości i przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką, jajkiem, posiekanym rozmarynem i doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy, przygotowujemy wałeczki które kroimy w kopytka. Gotujemy je wrzucając na wrzącą, osoloną wodę.
    Najlepiej smakują obsmażone na maśle.

    Do tego lekka sałata i mamy wyborne, świąteczne danie.
    Smacznego!

  27. Pani Jolu, Panie Piotrze będę z Państwem szczera,
    Wszystko wokół mi mówi, że potrzebuje tego blendera.
    Nie dość, że stanie się kuchni ozdobą i będzie działał znakomicie,
    To swoją jakże pomocną „stopą” znacznie ułatwi mi życie.
    Skończą się moje ciągłe bolączki, te rozdrabniania i przecierania,
    I przy użyciu tylko jednej rączki każda zupa-krem będzie doskonała!
    A i desery i słodziutkie musy powstaną szybko i sprawnie
    Ach, niech no tylko to piękne cudeńko w moje stęsknione ręce wpadnie.

    Mój pomysł na świąteczna potrawę to tradycyjna karkówka pieczona z rozmarynem i pieprzem.
    1,5 kg karkówki
    1 łyżka ziaren pieprzu (ja używam kolorowego)
    łyżeczka suszonego rozmarynu
    pół szklanki oliwy
    czubata łyżka soli
    4 ząbki czosnku
    Z oliwy, soli, czosnku przygotować marynatę. Mięso opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem, nakłuć nożem i w nakłuciach umieścić ziarenka pieprzu. Następnie natrzeć mięso marynatą i posypać rozmarynem. Odstawić na 3 godziny. Po tym czasie piec w piekarniku w temp. 160 stopni przez 2,5 – 3 godziny, podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
    Smacznego!
    (justyna-p-81@o2.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *