KONKURS LUBELLA

Konkurs! Konkurs! Konkurs!

Jeśli lubicie makaron, to zapraszam Was do zabawy. Wystarczy, że  masz przepis na makaronową sałatkę pasującą do grillowanego mięsa, grillowanych ryb, czy też grillowanych warzyw. Nagrodą w konkursie są dwa duże zestawy, po 14 produktów marki Lubella.

W dniu dzisiejszym zmieniłam trochę regulamin konkursu, nagrody są 2, więc jedną nagrodę otrzyma osoba, która doda sam przepis, druga nagroda trafi do osoby, która doda przepis wraz ze zdjęciem. Nie będzie w tym przypadku zarzutów, że zgłoszenia ze zdjęciami mają większą szansę nagrodzenia. Pozostałe p-ty regulaminu pozostają bez zmian.

Konkurs Lubella

Co zrobić aby wziąć udział w konkursie?

1. Przygotować autorską propozycję makaronowej sałatki pasującej do grillowanego mięsa, ryby czy też warzyw.

2. Przepisy na sałatki wpisujecie  pod tym postem lub na fan pagu bloga na FB, który jeśli macie ochotę możecie polubić 🙂 Przysłanie zdjęcia potrawy będzie dodatkowym atutem, ale nie jest koniecznym warunkiem,  swoje zdjęcia przesyłajcie na adres p.jola1@wp.pl

3. Każdy uczestnik może zgłosić dowolną ilość autorskich przepisów i zdjęć.

4.Zgłaszając przepis i zdjęcie wyrażasz zgodę na publikacje zdjęcia na FB-ku oraz w poście z ogłoszeniem wyników.

5. Konkurs trwa do 22 maja 2014 roku, do godziny 23:59.

6. Zwycięzców wybierzemy wspólnie z Piotrem, a wyniki zostaną ogłoszone do 25 maja 2014 roku.

7. Zwycięzcy zobowiązani będą w ciągu trzech dni od ogłoszenia wyników przesłać swoje dane z adresowe wraz z numerem telefonu.

8. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski.

9. Do wygrania są dwie równorzędne nagrody przedstawione na zdjęciu powyżej.

10. Sponsorem nagrody jest firma  Lubella, możecie polubić fanpage Lubella jeśli macie ochotę.

11. Wszystkie pytania kierujcie na mój adres p.jola1@wp.pl

Zapraszam was serdecznie do udziału w konkursie i życzę powodzenia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

61 myśli nt. „KONKURS LUBELLA

  1. Makaron z mieszanką sałat, jajkiem i tuńczykiem

    ugotowany makaron penne
    1 opakowanie mix’u sałat
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    2 jajka na twardo
    kilka suszonych pomidorów
    czerwona cebula
    zielony ogórek
    pomidor
    oleju rzepakowy
    sól, pieprz, czosnek, ostra papryka
    bazylia, oregano

    Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Jajka, pomidora i ogórka kroimy w większą kostkę (warzyw nie obieramy). Suszone pomidory i cebulę tniemy w paseczki. Do miski wrzucamy makaron, sałatę i warzywa, dodajemy olej, przyprawiamy solą (morską), pieprzem (czarnym, świeżo mielonym), czosnkiem granulowanym i ostrą papryką w proszku. Wszystko łączymy, dorzucamy tuńczyka i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy jajko i delikatnie opruszamy bazylią z oregano.

  2. Sałatka pomarańczowa z sosem miodowo – musztardowym

    ugotowany makaron (penne, muszelki, świderki)
    opakowanie mieszanki sałat
    pół kostki sera typu Feta
    słodka pomarańcza
    2 garści posiekanych orzechów włoskich

    Sos miodowo-musztardowy:
    2 łyżki oleju sałatkowego
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki musztardy
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól, pieprz, oregano – do smaku

    Fetę i pomarańczę pokroić w drobną kostkę.
    Dokładnie połączyć ze sobą składniki na dressing.
    Sałatę wymieszać z makaronem, przygotowanym dressingiem i całość wyłożyć go do głębokiego naczynia.
    Na sałatce poukładać pokrojoną Fetę i cząstki pomarańczy. Posyp posiekanymi orzechami i jedz, jedz, jedz!

  3. „Marynarska sałatka”

    Składniki:
    – 2 pomidory
    – 2 małe zielone ogórki
    – 1 czerwona papryka
    – 1 sałata
    – 6 oliwek
    – 1 opakowanie makaronu tortellini z grzybami
    – 3 ugotowane jajka
    – 2 łyżki majonezu
    – 2 łyżki musztardy rosyjskiej
    – 10 dag sera gorgonzola
    – sól i pieprz

    Sposób przygotowania:
    1. Pomidory, ogórki, paprykę, jajka kroimy w kostkę. Dodajemy do tego ugotowany makaron według przepisu na opakowaniu.
    2. Przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę, majonez, sól i pieprz do smaku. Dodajemy go do wcześniej pokrojonych produktów.
    3. Sałatę kroimy na małe płaty, układamy ją na talerzu, następnie wykładamy na nią wymieszaną sałatkę. Na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę ser i oliwki.

  4. Składniki
    – makaron w kształcie ryżu (zużyłam cale 250 g opakowanie)
    – 3 duże ogórki (a’la wężowe tylko w nieco krótszej wersji)
    – 1/3 pęczka świeżego koperku
    – 2 łyżki majonezu
    – mielonka (6 plastrów o grubości ok 4 mm)
    Sposób przyrządzenia

    Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu: na każde 100g makaronu dajemy 2l wody osolonej i gotujemy ok 9 minut.
    Mielonkę kroimy w sporą kostkę,ogórka również. Koperek drobno siekamy.
    Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
    Sałatka jest w zasadzie gotowa do spożycia natychmiast po wykonaniu, jednakże najlepiej smakuje po tzw „przegryzieniu się”…:)

  5. SAŁATKA MAKARONOWA 🙂

    Składniki:

    – 120 g kabanosów drobiowych
    – 400 g drobnego makaronu kokardki
    – 150 g sera żółtego wędzonego
    – puszka kukurydzy
    – 1 ogórek zielony długi
    – kawałek pora
    – 1 ząbek czosnku
    – 1 łyżka majonezu
    – 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
    – sól i pieprz
    – szczypta chili lub pieprzu cayenne

    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy go zimną wodą i odsączamy.
    Wykładamy do miski.

    Dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę por, kabanosy pokrojone na kawałki i podsmażone chwilkę na patelni bez tłuszczu, starkowany ser żółty, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka. Razem mieszamy.

    Robimy sos – majonez i jogurt mieszamy w miseczce, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz chili.

    Sos dodajemy do sałatki i mieszamy.

    Smacznego 🙂

  6. Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorkami, kurczakiem i oliwkami
    Składniki na około 5 porcji:
    mrożony brokuł (1 op.)
    30 dkg fileta z kurczaka
    kostka sera feta
    10 suszonych pomidorków
    20 czarnych oliwek
    5 łyżek nasion słonecznika
    100 g makaronu np. łazanki Lubella
    pęczek rukoli
    4 łyżki oleju, którym zalane były pomidorki suszone
    przyprawa do Kurczaka
    przyprawa do potraw Kucharek (do przyprawienia kurczaka)
    tłuszcz do smażenia

    Makaron i brokuł gotujemy wg przepisów na opakowaniach. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni. Ser feta i pomidorki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy olej, mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy.

  7. Genialnie odświeżająca sałatka 🙂

    makaron Farfalle czyli kokardki 10 dkg
    pomidory suszone z oliwy – 5 szt
    kukurydza z puszki 3 łyżeczki
    groszek konserwowy 3 łyżeczki
    natka pietruszki pęczek
    pieprz świeżo zmielony
    oliwa 1 łyżka
    parmezan świeżo starty
    Makaron ugotować, odcedzić i dodać pomidory drobno pokrojone, kukurydzę, groszek. Natkę z pietruszki opłukać i nie za drobno pokroić, dodać do makaronu, posypać pieprzem, dodać oliwę wymieszać. Na samym końcu dodać parmezan.

    zdjęcie i przepis : http://kuchnianawzgorzu.pl/salatka-z-suszonymi-pomidorami-i-parmezanem/

  8. salatka kalafiorowa

    1 maly kalafior
    1 opakowanie makaronu muszelki
    pol glowki czosnku
    oliwa
    swieza pietruszka
    sol,pieprz

    Ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. Umyc kalafior, pokroic na male czastki „rózyczki”.Stwardniale czesci zamrozic sobie do zupy:) Obrac czosnek,przecisnac przez praske, posiekac pieruszke, doprawic sola,pieprzem i oliwa, wymierzac z makaronem i kalafiorem. Ostawic na 30-45 min. Podawac z miesem z grilla.

  9. Sałatka z makaronem i z ananasem
    – 300 g makaronu, typu kokardki
    – pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki i podsmażona na małej ilości oleju bez żadnych przypraw
    – 1 papryka czerwona ( może być również 1 słoik papryki marynowanej)
    – 1 słoik ogórków karniszonych
    – puszka ananasa
    – 6 jajek
    – 1 por
    – puszka kukurydzy
    – 150 g sera żółtego
    – seler ze słoika
    – majonez
    Makaron ugotować al dente. Paprykę, ogórka, ananasa, jajka, por oraz ser żółty pokroić w kostkę. Seler wycisnąć z nadmiaru soku.
    Przestudzony makaron przełożyć do miski i polać go dwoma łyżkami soku z ananasa i z ogórków korniszonych, gdyż jeśli tego nie zrobimy to makaron ”wpije” majonez. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ilość dodanego przez nas majonezu – według uznania, byle tylko, aby nie było go zbyt dużo.
    Doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do salaterek.
    Z podanej porcji wychodzi duża ilość sałatki:-)

  10. Ognista sałatka
    – sałata: rucola, roszponka i radicchio (lub miksu sałatkowego)
    – 3 rodzaje papryki: żółta, pomarańczowa i czerwona
    – pomidorki koktajlowe
    – cebulka dymka
    – makaron kolanka
    – pestki słonecznika
    – białe półwytrawane wino
    – 1 łyżka oliwy
    – ser parmezan
    – sól, pieprz
    Wszystko w dowolnych ilościach jak kto lubi:)
    1. Ugotować makaron kolanka.
    2. Na patelni podsmażyć papryki pokrojone w paski.
    3. Podsmażyć na osobnej patelni cebulkę dymkę,
    4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w jednym dużym naczyniu.
    5. Sałatkę skropić winem i posypać serem.

  11. Sałatka ze szczypiorem

    Składniki:
    ●słoiczek majonezu
    ●drobny makaron, np. Muszelki Lubella nr 26
    ●5-6 jajek
    ●sól, pieprz
    ●szczypiorek
    ●ketchup
    ●puszka kukurydzy
    ●20 dkg sera żółtego

    Składniki układać warstwami w kolejności (od spodu):
    – majonez
    – drobny makaron
    – jajka
    – sól i pieprz
    – szczypior
    – ketchup
    – kukurydza
    – majonez
    – starty żółty ser

    Sałatka jest genialna, mój mąż ją uwielbia! Fajnie komponuje się z mięskiem. Polecam!

  12. Sałatka makaronowa z chilli

    – makaron kokardki
    – pół papryczki chilli
    – czerwona cebula
    – ser feta
    – pomidorki koktajlowe
    – ziarna słonecznika (łuskane)
    – pieczarki
    – ocet balsamiczny
    – gotowy dressing czosnkowo-ziołowy
    – zielona pietruszka

    Sposób przygotowania:

    Makaron ugotować al dente, papryczkę drobno posiekać, pokroić cebulę i fetę, wrzucić do miski, dodać umyte pomidorki koktajlowe (można przekroić na pół). Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć lekko na patelni dodając pod koniec ocet balsamiczny (smażyć jeszcze ok 2 min). Ostudzić i dodać do pozostałych składników. Przygotować dressing i polać nim sałatkę. Posypać posiekaną natką pietruszki.

    Zaskakujące połączenie smaków, naprawdę warte wypróbowania! 🙂

  13. Sałatka z tuńczykiem, cukinią i suszonymi pomidorami
    Składniki: 300g makaronu penne, puszka tuńczyka, 30g suszonych pomidorów, 6 pomidorków cherry, 40g czarnych oliwek, 40g zielonych oliwek, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, kabaczek, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
    Wykonanie: Ugotować makaron. W msce przygotować suszone pomidory, orzechy włoskie, rodzynki, oliwki czarne i zielone i tuńczyka z puszki. Wszystko razem wymieszać doprawić do smaku. Kabaczka posmarować oliwą z oliwek i zgrillować. Dodać do sałatki. Pokroić i dodać pomidorki cherry. Wymieszać z makaronem i całość skropić sosem.
    Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego jabłkowego, suszone oregano, tymianek, 1 łyżka suszonej żurawiny. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.

  14. Makaronowa Roundel
    Składniki :
    1 opakowanie makaronu Lubella kokardki nr 51
    1 duży por
    20 dag szynki konserwowej
    2-3 łyżki majonezu
    1 puszka ananasu
    natka pietruszki – do smaku oraz odrobina do dekoracji
    1 ugotowana marchew do dekoracji
    sól , pieprz – do smaku
    zioła prowansalskie – płaska łyżeczka
    łyżka oleju

    1 .Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu , odcedzić i przelać wodą aby wypłukać resztki skrobi i zapobiec sklejeniu . Nasz makaron przekładamy do miski , jeśli chcemy możemy dodać łyżkę oleju aby makaron ładnie się eksponował .
    2. Do miski z makaronem dodajemy pokrojony w talarki por oraz ananas i szynkę pokrojone w kostkę .
    3 . Dodajemy majonez , doprawiamy solą pieprzem i ziołami .
    4. Na koniec dekorujemy różą z marchewki i natką pietruszki

    „Całe piękno tkwi w prostocie”
    Pozdrawiam serdecznie ! 🙂

  15. Sałatka brokułowa z czosnkiem i makaronem
    Składniki 1 brokuł 6 jajek 20 dag szynki konserwowej 20 dag żółtego sera 1 puszka kukurydzy Sos 1 mały jogurt naturalny 7 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól do smaku pieprz do smaku,makaron ugotowany.
    Sposób przygotowania Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, następnie przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą.Makaron ugotować. Jajka ugotować na twardo.Obrać i razem z serem i szynką pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
    Sos: Jogurt z majonezem przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem i dobrze wymieszać ze sobą. Schłodzić.

  16. Sałatka makaronowa Eli ze szparagami

    200 g makaronu penne
    125 g roszponki
    500 g-1 pęczek białych cienkich szparagów
    3 średnie pomidory
    400 g serka wiejskiego granulowanego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
    1 łyżeczka płatków czosnkowych-można pominąć
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i ostudzić. Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Szparagi umyć,obrać strugaczką ze skórki i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi związać białą,bawełnianą nicią kuchenną. W wąskim,wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć związany pęczek szparagów,główkami do góry. Główki szparagów powinny wystawać nad wrzątkiem. Szparagi ugotować al dente,wyjąć ze wrzątku i przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić każdy na 12 pół krążków. Serek wiejski razem ze śmietanką przełożyć do miski,dodać czosnek granulowany,zioła dalmatyńskie,doprawić solą,pieprzem do smaku i wymieszać. Makaron włożyć do miski,dodać pokrojone szparagi,pomidory,roszponkę,dodać dosmaczony serek i wymieszać. Całość posypać płatkami czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku to może pominąć. Sałatkę od razu podawać. Smacznego!

  17. Polecam sałatke- bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej znika:) Prosta w wykonaniu a jaka pyyyszniutka;) UWAGA! Bardzo wciąga:) np. ja nie mogę sie od niej oderwać;)
    Składniki:
    Opakowanie makaronu drobnego(najlepiej małe muszelki lub gwiazdki)
    papryka
    ogórek świeży
    szczypiorek
    majonez
    pieprz+ sól

    Makaron ugotować. Odcedzić i poczekać aż przestygnie. W tym czasie kroimy warzywka w drobną kosteczkę. Kiedy makaron ostygnie dodajemy wkrojone warzywka i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe;)

    Mówiłam ze jest bardzo prosta;) Polecam spróbować;) Jedna z moich ulubionych:)

  18. Bardzo wiosenna 🙂
    Składniki:
    garść suszonych pomidorów w oleju
    pęczek zielonych szparagów
    duża garść roszponki
    makaron pełnoziarnisty Lubella
    3 ząbki czosnku
    sok z połówki cytryny
    przyprawy, jakie kto lubi 🙂 Pasuje bazylia, kumin…

    Makaron gotujemy al dente, wrzucamy do miski. Szparagi zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w 200st przez 20-25minut. Po ostudzeniu kroimy na kawałki, dodajemy do makaronu. Dorzucamy liście roszponki, pomidory w oleju (można razem z olejem, ew. dolać własnego rzepakowego/oliwy). Następnie dodajemy zmiażdzone ząbki czosnku, sok z cytryny oraz przyprawy, smacznego!

  19. Składniki:
    250g makaronu penne
    1 opakowania szynki parmeńskiej
    świeża rukola
    1/2 słoiczka oliwek czarnych
    1/2 słoiczka oliwek zielonych
    1/2 słoiczka pomidorów suszonych (odsączonych)
    1/2 główki sałaty rzymskiej
    1/2 główki sałaty lodowej
    1 opakowanie mozzarelli
    sól, świeżo mielony pieprz
    olej z pestek winogron

    + ostatnio dodałam orzechy włoskie super pasowały zwłaszcza do rukoli 😀

    Makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Studzimy.
    Szynkę parmeńską kroimy na małe kawałki. Sałaty oczyszczamy, pozbywamy się uszkodzonych liści i rwiemy ją na części.
    Oliwki czarne i zielone kroimy w plastry lub na połówki. Mozzarellę siekamy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i ją osuszamy.
    Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy razem, polewamy ją olejem z pestek winogron (ok. 5 łyżek), ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego

  20. Zapraszam do wykonania cudownie aromatycznej wiosennej sałatki makaronowej.
    Potrzebne składniki:
    -1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego świderki,
    – 1 mały słoiczek pomidorów suszonych,
    – 1 opakowanie rukoli,
    -1 pęczek rzodkiewek,
    -2 małe ząbki czosnku,
    -2 łyżki octu balsamicznego,
    -3 łyżki oliwy,
    -1 średniej wielkości por,
    -3-5 listków bazylii,
    -mały pęczek natki pietruszki,
    -4 łyżki sezamu,
    -szczypta soli,
    -pieprz biały (ilość według uznania)
    Sposób przyrządzenia:
    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Por i rzodkiewkę kroimy w plasterki, pomidory suszone w ćwiartki (należy wcześniej odsączyć z oleju, w którym były), a rukolę w średniej wielkości paski. Czosnek, bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki wkładamy do miseczki, obsypujemy przysmażonym na patelni sezamem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Sos przyrządzamy z 2 łyżek octu balsamicznego i 2 łyżek oliwy.
    Smacznego:)

  21. Makaron 1,2 3,4 do mięs

    1 opakowanie makaronu kolorowego rurek
    2 ogórki wężowe
    3 pomidory
    4 łyżki majonezu
    makaron gotujemy aldente i studzimy , pomidory i ogórki kroimy w paski (podobne do makaronu), i odcedzamy wodę
    Wszystko mieszamy razem i łaczymy z majonezem solą i pieorzem.

    Idealne do dań z grilla , lub pieczonego drobiu

  22. Sałatka z gwiazdkami

    składniki:

    130 g makaronu gwiazdki
    2 średnie ogórki
    1 pęczek rzodkiewki ok 200 g
    1 pęczek szczypiorku
    3 łyżki majonezu
    do smaku przyprawa do sałatek

    Makaron gwiazdki ugotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku przyprawą do sałatek.

  23. Sałatka makaronowa z serem feta
    Składniki:
    350 g makaronu kokardki (może być też inny – rurki, kolanka itp.)
    150 g sera feta
    duża czerwona papryka
    2 pomidory bez skórki i ziarenek
    oliwki zielone lub czarne ok.25 g
    Sos:
    zioła prowansalskie (bazylia, oregano, tymianek) , najlepiej świeże -drobno posiekane, ale może być też gotowa mieszanka suchych ziół – łyżeczka
    2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny

    Wykonanie:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał i odsączyć.
    Fetę pokroić w kostkę, paprykę w dosyć cienkie paski, podobnie pomidory, oliwki w krążki.
    Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i ziołami.
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki z sosem.

    W przepisie nie ma soli, ponieważ ser feta i oliwki są wystarczająco słone, wg uznania można doprawić 🙂

    Bardzo polecam sałatka jest bardzo lekka i doskonale pasuje do dań z grilla i nie tylko.

  24. Wiosenna , chrupiąca sałatka

    1/2 opakowania kokardek Lubelli
    1 brokuł
    1 kalafior
    3 duże pomidory (lub jeśli ktoś woli 2 garście pomidorków koktailowych )
    4 jajka
    dowolna ilość orzeszków ziemnych solonych
    pestki słonecznika (wg uznania)
    mały kubeczek jogurtu nat.
    2 ząbki czosnku
    duża ilość koperku 🙂

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kalafior oraz brokuły parzymy. Następnie kroimy na małe różyczki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Ugotowane jajka kroimy jak wcześniej pomidory. Dodajemy orzeszki słonecznik , jogurt, posiekany koperek oraz starte ząbki czosnku. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Możemy doprawić dowolnie do smaku.
    Sałatka lekko schłodzona idealnie komponuje się z mięsem i kiełbaskami.

    Smacznego !

  25. To i ja się dołączę 🙂
    Makaron z oliwkami
    1 opakowanie mieszanych sałat z cykorią
    15 dag makaronu np świderki
    1 pomidor
    1 szalotka
    10 oliwek
    7 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz i zioła prowansalskie
    Makron gotuję na pół twardo, odcedzam.
    Obraną szalotkę kroję w piórka, pomidora z kostkę, oliwki w plasterki .
    Sałatę przepłukuję i osuszam w wirówce, przekładam do miski, dodaję zimny makaron , dodaję pokrojone oliwki, pomidory i szalotkę.
    Oliwę mieszam z przyprawami i sokiem, polewam nią sałatkę.
    Pycha polecam:)

  26. SAŁATKA GRILLOWA

    Makaron tagliatelle 300-350g.
    Pomidor 1 szt
    Cebula 1 szt.
    Świeża bazylia
    Kilka ząbków czosnku
    Oliwa z oliwek
    Parmezan 3 łyżki

    Makaron ugotować al dente. Pomidora sparzyć,obrać, pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek pokroić w kostkę-podsmażyć razem z pomidorem na oliwie. Dodać makaron i starty parmezan. Zagotować całość przez chwilę. Udekorować świeżą bazylią.
    Ja najczęściej sałatkę podaję z grillowanym boczkiem.

  27. Sałatka grillowa – najlepsza 😉
    2 szklanki ugotowanego makaronu Lubella świderki,
    100 g pieczarek,
    1 cebula,
    100 g kukurydzy,
    Dressing:
    pęczek pietruszki,
    sok z cytryny,
    ząbek czosnku,
    3-4 łyżki oliwy extra vergine,
    sól, pieprz
    Do dekoracji: pomidor, sałata.
    Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Łączymy pieczarki z cebulą, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 min. Składniki dressingu blendujemy na gładki sos. Teraz mieszamy wszystkie składniki: cebulę z pieczarkami, kukurydzę i makaron z dressingiem. Misę na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, nakładamy sałatkę i dekorujemy ósemkami pomidorów. Gotowe!! Smacznego!

  28. Sałatka makaronowa z sosem jogurtowym, szynką i jajkiem

    1/2 szklanki makaronu kokardki
    2 garści roszponki
    1 pomidor malinowy
    1 jajko na twardo
    2 plasterki szynki
    1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
    50ml jogurtu naturalnego
    sól
    cukier
    pieprz
    czosnek granulowany

    Do miseczki układamy kolejno: roszponkę, ugotowany makaron kokardki, pokrojony w cząstki pomidor malinowy, plasterki jajka na twardo oraz fikuśnie zawinięte paseczki z szynki konserwowej. Z jogurtu i przypraw robimy sos, którym polewamy sałatkę. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  29. Kolorowa sałatka makaronowa ze świderkami

    1 szklanka makaronu kokardki
    2 małe pomidory
    1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
    1/4 żółtej papryki
    1/4 czerwonej papryki
    1/2 małej cebuli
    2 plasterki żółtego sera
    2 plasterki szynki
    sól
    pieprz
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Z pomidorów i papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z pozostałymi warzywami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do sałatki. Z szynki i sera robimy roladki, które tniemy na 0,5 centymetrowe krążki tak przygotowane świderki układamy na sałatce. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim wierzch sałatki.

  30. A to dodam jeszcze jedną 🙂

    Sałatka makaronowa z kurczakiem i cukinią

    2 szklanki makaronu
    400g polędwiczek z kurczaka
    przyprawa uniwersalna naturalna
    olej rzepakowy
    250g pomidorków koktajlowych
    1 brokuł
    1 cukinia
    parmezan
    świeżo mielony pieprz
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w wodzie po makaronie. Pomidorki kroimy w ćwiartki i mieszamy z makaronem oraz brokułami. Kurczaka kroimy w małe paseczki, przyprawiamy naturalną przyprawą uniwersalną i pozostawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły. Następnie smażymy na złoto. Cukinię kroimy w plasterki, solimy i smażymy na patelni po kurczaku. Następnie mięso oraz cukinię dodajemy do sałatki i mieszamy. Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos, który łączymy z sałatką. Gotową sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy świeżo startym parmezanem.

  31. Sałatka wiosenna

    Składniki:
    4 ogórki konserwowe
    1/2 papryki
    seler konserwowa – ok. 50g
    kukurydza – 1 puszka
    makaron Lubella domowa jajeczna – 1 opakowanie
    majonez – 2 łyżki

    sos:
    5 łyżek majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego
    przyprawa Kebap-Gyros

    Przepis:
    Makaron ugotować, odstawić do wystygnięcia.
    Ogórki, paprykę i seler pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę i wymieszać razem z makaronem. Dodać 2 łyżki majonezu i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Zetrzeć na tarce ogórka kiszonego i dodać 5 łyżek majonezu, do tego 2 łyżki przyprawy Kebap- gyros …
    Podawać na liściu sałaty,

    smacznego !

  32. SAŁATKA MAKARONOWA Z SURIMI I ANANASEM – składniki:
    Składniki na 6-8 osób:
    – makaron (opakowanie 400g) kokardki
    rurki albo kolanka
    – surimi*
    – puszka ananasa
    – opakowanie rodzynek
    – 4 łyżki majonezu
    Na początku należy ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Rodzynki namoczyć w szklance wody (trzymać kilka minut). Ananasa i surimi pokroić na kawałki wielkości połowy makaronu. Ostudzić makaron, rodzynki wyjąć z wody. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ok 4 łyżki majonezu (sałatka ma być pokryta majonezem, ale nie pływać w nim). Smacznego!

  33. Sałatka makaronowa
    – makaron rurki (najlepiej z pełnego ziarna)
    – pomidorki koktajlowe
    – ser feta
    – natka pietruszki
    – zielone pesto
    – oskubane ziarna słonecznika
    – kilka pomidorów suszonych
    – czarne oliwki (opcjonalnie)
    Ugotuj makaron al’dente, upraż ziarna słonecznika, ostudź. Pomidorki pokrój w połówki, ser w kostkę, natkę drobno posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki, suszone pomidory pokrój na drobno. Wszystko przełóż do miski. Dodaj zielone pesto i wymieszaj.
    Jeśli pesto jest gęste, można dodatkowo skropić sałatkę oliwą z oliwek.
    Pozdrawiam 🙂

  34. Zdrowa sałatka z makaronem

    20 dek makaronu lubella Pełne Ziarno -Kokardki małe
    świeży ogórek
    pół puszki kukurydzy
    pół papryki czerwonej
    8 pieczarek marynowanych
    szczypiorek
    pęczek rzodkiewki
    ząbek czosnku
    100 ml jogurtu naturalnego
    pieprz
    sól

    Makaron ugotować al dente. Ogórek, pieczarki, rzodkiewkę i paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do nich kukurydzę i makaron. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz i sól. Wymieszać z resztą. Na końcu pokroić szczypiorek i posypać po wierzchu.
    Smacznego

  35. Zgłaszam sałatkę w stylu meksykańskim. Świetni pasuje do grillowanego łososia przyprawionego na ostro, polecam 🙂

    200 g makaronu kokardki lub świderki
    150 g czerwonej fasoli kidney
    100 g kukurydzy
    200 g pomidorów z puszki ( w sezonie, świeżych)
    czerwona papryka ramiro
    żółta papryka
    pół pęczka szczypiorku
    pół pęczka świeżej kolendry
    avocado
    łyżeczka pasty chili

    kwaśna śmietana
    limonka

    Makaron gotujemy al dente.
    Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz drobno pokrojoną paprykę.
    Chwile podsmażamy po czym dodajemy posiekany szczypiorek, kolendrę i makaron.
    Mieszamy i przekładamy do miski.
    Avocado kroimy w kosteczkę i mieszamy z pastą chili i sokiem z połowy limonki.
    Dodajemy do reszty i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
    Po nałożeniu porcji na talerz możemy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.
    Smacznego 🙂

  36. Składniki:
    -makaron uszka Lubelli
    -puszka kukurydzy
    -pęczek świeżej rzodkiewki
    -trzy świeże duże ogórki
    -250g poszatkowanego szpinaku
    -250g poszatkowanej rukoli
    -dwie łyżki majonezu
    -dwie łyżki śmietany
    -sól ziołowa, pieprz

    1. Szpinak dusimy na patelni, dodajemy śmietanę, sól, pieprz.
    2. Makaron gotujemy al dente
    3. Ogórki obieramy, ogórki ścieramy na tarce, rzodkiewkę też ścieramy tarce (duże oczka!)
    4. Kukurydzę płuczemy z sosu.
    5. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy ostatnie majonez, sól ziołową i pieprz (do smaku).

  37. Na dzień dobry jeszcze jedna moja propozycja:

    Makaronowe caprese z winogronami

    1 szklanka makaronu kokardki
    2 małe pomidory
    1 kulka mozzarelli
    2/3 szklanki winogron
    świeża bazylia
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mozzarellę również kroimy w kosteczkę. Winogrona przekrawamy na pół. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem miodowo-musztardowym. Podajemy ze świeżą bazylią.

  38. „Uszka” grillową porą

    – kolorowy makaron tortellini
    – puszka kukurydzy
    – puszka groszku
    – 2 łyżki majonezu
    – 2 łyki jogurtu
    – pęczek szczypiorku
    – sól, pieprz

    Wykonanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. W salaterce wymieszać uszka z odcedzonym groszkiem i kukurydzą.
    Połączyć jogurt z majonezem, przyprawić, polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Smacznego

    p.s. Na maila wysłałem zdjęcie!

  39. lekka sałatka wiosenna!
    idealnie do niej pasuje makaron lubella muszelki nr 26
    pęczek rzodkiewek
    dwa ogórki świeże
    3 jajaka
    świeży koper
    drobny szczypiorek
    oliwa z oliwek
    pieprz
    sól

    makaron gotujemy aldente (ważne żeby go nie rozgotować ponieważ później powstanie papka po zmieszaniu z resztą składników), rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę, ogórka również w kosteczkę solimy go i odstawiamy aby puścił wodę, jajka też w kostkę, szczypiorek na drobno. Wszystko wrzucamy do miski mieszamy i przygotowujemy lekki, pyszny i łatwy sos. Kroimy koperek na drobno do tego pieprz, sól i oliwa według uznania. Ważne aby sałatka poleżała przez godzinę w lodówce przed podaniem wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć… Sałatka jest świetna lekka i stanowi smaczny dodatek zarówno do mięs grillowanych jak i warzyw.

    SMACZNEGO!!!

  40. salata,
    pomidory,
    ogorek,
    makaron penne z Malmy,
    pesto (ja uzylam dwoch : pesto z bazylii i z suszonych pomidorow),
    piers z kurczaka,
    oliwki,
    tymianek,
    cytryna,
    parmezan,
    sol, pieprz, oliwa z oliwek
    Makaron gotujemy al dente i odstawiamy na kilkanascie minut, az przestygnie.
    Piers z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy swiezym tymiankiem i kilkoma kroplami cytryny. Zawijamy w papier aluminiowy. Papiloty wkladamy do rozgrzanego piekarnika (200°) na 25 minut.
    Makaronowe rurki nadziewamy pesto przy pomocy rekawa cukierniczego.
    Z oliwy i soku z cytryny (1 lyzka soku na 3 lyzki oliwy) przygotowyjemy sos vinaigrette, doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem.
    W salaterce mieszamy salate, pokrojone pomidory, ogorka, oliwki, pokrojone w plasterki mieso z kurczaka i makaron. Polewamy sosem vinaigrette.
    Posypujemy startym parmezanem i podajemy ze swieza bagietka.

  41. Sałatka z tortellini
    Składniki:

    1 opakowanie tortellini
    kapusta pekińska
    2 czerwone cebule
    papryka czerwona
    2 średnie pomidory
    6 łyżek majonezu
    100 ml jogurtu naturalnego
    pieprz

    Przygotowanie:

    Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i czekamy aż wystygną. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Kapustę pekińską siekamy, pomidory kroimy wg uznania na mniejsze lub większe kawałki, cebule i paprykę w kostkę. Przygotowujemy sos łącząc majonez z jogurtem i dodajemy pieprz. Składniki mieszamy, całość schładzamy przed podaniem ok. 2 godzin aby smaki się połączyły.

  42. Wiosenna sałatka łazankowa z szynką włoską

    1/2 szklanki makaronu łazanki
    5 rzodkiewek
    1/4 ogórka wężowego
    8 pomidorków truskawkowych angelle (ew. koktajlowych)
    1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
    sól
    pieprz
    1 płaska łyżka majonezu
    3-5 plasterków suszonej szynki włoskiej

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Z ogórka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w kostkę, a pomidorki w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy w miseczce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby ostygł i dodajemy do sałatki. Na koniec do sałatki dodajemy majonez, który dzięki połączeniu z sokami z warzyw, utworzy delikatny sos. Plasterki szynki składamy wzdłuż na pół i zawijamy. Następnie z jednej strony rozkładamy szynkę w różyczkę i układamy na sałatce.

  43. Składniki:
    2 garści makaronu muszelki większe
    2 piersi z kurczaka
    Opakowanie selera naciowego
    5 ogórków kiszonych
    Natka pietruszki
    Pęczek rzodkiewki
    1 czerwona cebula
    Majonez Helmans
    Pieprz do smaku…

    Makaron gotujemy w zalezności od tego jak kto lubi, lepiej żeby był troche twardszy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości tłuszczu aż będa rumiane. Seler naciowy, ogórki (obrane ze skórki), rzodkiewkę i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki do jednej większej miski i dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy dodając pieprz do smaku. Na końcu dodajemy TYLKO majonez Helmans gdyż on nadaje najlepszy smak sałatce. SMACZNEGO

  44. Składniki:
    Marynata:
    * mleko kokosowe
    * trawa cytrynowa
    * kumin
    *chilli
    *pieprz
    *sól
    Pozostałe składniki:
    * makaron rurki
    * kurczak
    * ogórek zielony
    * czerwona papryka
    * kukurydza
    * 3 łyżki majonezu

    Przepis:
    Kurczaka marynujemy w przyprawach i mleku kokosowym. Następnie smażymy go i odkładamy. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy, makaron gotujemy( w łyżeczce soli, pół łyżeczki bazylii i oleju). Następnie czekamy, aż makaron ostygnie. Warzywa, makaron i kurczaka mieszamy, dodajemy kukurydzę, oraz majonez. Doprawiamy do smaku: chilli, pieprzem i solą.

  45. Dziki makaron
    Składniki:
    – makaron rurki
    – szpinak ( 2 garście)
    – podagrycznik – garść
    – liście rzodkiewki – garść
    – dziki czosnek – garść
    – boczek
    – ser pleśniowy
    – przyprawy

    Na patelni przysmażamy boczek, żeby był chrupiący. Na oliwie z oliwek podsmażamy szpinak, czosnek i liście rzodkiewki – niezbyt długo. Makaron gotujemy z dodatkiem podagrycznika ( 2 listki zostawiamy do posiekania). Kroimy ser pleśniowy ( jaki kto lubi ). Na gorący makaron wrzucamy ser, boczek i nasze podsmażone liście. Posypujemy posiekanym podagrycznikiem. Doskonała sałatka na ciepło i na zimno, choć podagrycznik musi podpasować waszym kubkom smakowym. Nie każdy go lubi. Sałatka o tyle prosta, że idzie się na działkę i rwie co popadnie ( szpinak jest, rzodkiewka jest i chwast podagrycznik jest),

  46. Sałatka z tuńczykiem:
    przepis na małą miskę

    100 g makaronu w kształcie ryżu
    1 czerwona cebula
    pęczek naci pietruszki
    tuńczyk w oleju (nie rozdrobniony)
    1 czerwona papryka
    1 puszka fasoli (jak ktoś nie przepada można mniej)
    sól
    pieprz

    Makaron ugotować, ostudzić i poczekać aż woda odcieknie i makaron będzie w miarę suchy. Cebulę i nać pietruszki pokroić drobniutko. Paprykę skroić w kostkę. Fasolę przepłukać i odcedzić i dodać do reszty. Dodać tuńczyka razem z olejem. Jeśli sałatka jest za sucha można dodać jeszcze odrobinę oleju słonecznikowego.
    Nie możemy zapomnieć o przyprawach. Ja nie żałuję jej pieprzu, on dobrze podkreśla smak sałatki.
    Smacznego 🙂

  47. Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami
    1 op. makaronu Lubella (kokardki, świderki lub podobne)
    1 op. fety
    1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
    1 małe opakowanie słonecznika prażonego
    na sos:
    3 łyżki oleju z pomidorów
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki ketchupu
    5 łyżek sosu sojowego

    Najpierw mieszamy składniki na sos i wstawiamy na chwilke do lodówki aby składniki się przegryzły 🙂
    Gotujemy makaron, dodajemy do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i prażony słonecznik. Delikatnie mieszamy i łączymy z sosem. Całość schładzamy w lodówce.
    Palce lizać… 🙂

  48. Sałatka wejherowska
    40 dag średniego makaronu
    4 spore pomidory
    garść posiekanej zieleniny (bazylia,szczypiorek,oregano,estragon)
    10 dag wędliny lub mięsa z pieczonego albo wędzonego drobiu
    3-4 łyżki oliwy
    sok z cytryny lub ocet winny
    sól pieprz 1-2 ząbki czosnku
    1) Makaron ugotować na ząb, czyli na półtwardo.Odcedzić i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy,ostudzić.
    2) Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę,usuwając nadmiar płynu i pestki.Wędlinę pokroić w drobną kostkę.
    3) Czosnek zmiażdżyć.Resztę oliwy utrzeć z octem winnym i rozdrobnionym
    czosnkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4)Makaron wymieszać z wędliną, pomidorami i posiekaną zieleniną, polać
    sosem.Spróbować, ewentualnie doprawić.Podawać na zimno podczas upałów.

  49. KONKURS LUBELLA

    Sałatka warzywno-owocowa z makaronem

    składniki: {4 porcje}
    200 g makaronu kokardki Lubella
    50 g jabłka
    50 g ogórka
    50 g rzodkiewki
    50 g czerwonej papryki
    50 g pomidora
    2 łyżki musztardy do smaku
    1 łyżka cukru do smaku

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Warzywa, owoce umyć, ew. obrać. Pokroić w kostkę, wymieszać z musztardą, cukrem, makaronem,
    Podawać od razu w liściach sałaty na talerzykach z grillowanym mięsiwem.

  50. Sałatka makaronowa poprostu!
    makaron rurki z pełnego ziarna ok 200-300 gram
    4 ząbki czosnku
    pęczek zielonej pietruszki
    4 łyżki oliwy
    kilka czarnych oliwek
    10 pomidorków koktajlowych
    garść pestek z dyni
    100 gram sera feta
    sól i pieprz do smaku

    Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i natkę pietruszki, dusimy ok 1 minutę i po tym czasie mieszamy z makaronem, pozostawiamy do ochłodzenia. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki i ser feta w kostkę, lekko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pestkami dyni. Pyszności, polecam!!!!

  51. Jeśli sałatka makaronowa ma być do dań z grilla, to zdecydowanie zrezygnowałabym z ciężkich sosów, majonezów no i dodatków mięsnych i rybnych.

    Proponuję prostą i pyszną sałatkę z makaronu, suszonych pomidorów i pietruszkowego pesto.

    Składniki:
    – opakowanie ulubionego makaronu
    – słoiczek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju z ziołami
    – słoiczek pietruszkowego pesto – można przygotować samodzielnie (Natka pietruszki, oliwa z oliwek, czosnek, oregano, tymianek, kwas cytrynowy, sól, pieprz czarny, cukier).

    Składniki wystarczy wymieszać. Pyszne, proste i pasujące do większości potraw.

  52. Tymczasowo jestem na diecie i aż ślinka mi leci jak czytam te wszystkie przepisy. Szklanka wody przede mną , będę twarda , nie ulegne 😉 Oto mój przepis na bardzo prostą wiosenna sałatkę z koperkiem i świezym ogórkiem !
    Składniki ( w zależności od porcji podwajać ilość skłądników ) :
    szklanka makaronu ryżowego
    jeden świeży ogórek
    20dag wędliny ( najlepiej drobiowej )
    kukurydza
    majonez
    dużo świeżego kopru
    pieprz i sól

    Składniki łączymy – wędlinę oczywiście kroimy w kosteczkę , koperek drobniutko – dodajemy majeonez, przyprawy i sałatka gotowa , bardzo szybka , bardzo smaczna , do grillowanych bułeczek idealna !!!

  53. Idealna sałatka makaronowa, która często gości na moich domowych imprezach z grillem, ale za to w różnych odsłonach jest następująca.

    Sałatka makaronowa z grillowaną cukinią, z papryczką chili, miętą i kolendrą.

    składniki:
    300 g makaronu – ja użyłam gniazdka nitki nr 49, ale lepsze wydają mi się być gniazdka wstążki nr 50,
    2 małe cukinie pokrojone na grube plasterki,
    4 łyżki orzeszków ziemnych,
    1-2 duże czerwone papryczki chili,
    listki świeżej mięty i kolendry (po pół szklanki),

    Sos:
    1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
    2 łyżki sosu rybnego (jeżeli na grillu dominują mięsa zamiast ryb lepszy będzie ocet ryżowy)
    sok z 1 limonki
    2 łyżeczki brązowego cukru

    Wykonanie jest niezwykle proste, gotujemy makaron odcedzamy przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał, możemy go pociąć na krótsze kawałki ok 10cm. Cukinię posypujemy solą i grillujemy na specjalnej tacce lub na foli aluminiowej. W miseczce łączymy składniki sosu dodajemy pokrojoną an cienkie paseczki ostrą papryczkę. Do miski wkładamy odcedzony makaron, sos, połowę ziół oraz gotową cukinię i mieszamy. Resztą ziół posypujemy całość po wierchu lub już na talerzach.

    Ta sałatka sprawdza się świetnie, ma ciekawy smak i lekko orzeźwiający, idealnie współgra z daniami z grilla, poprzez ciekawy kontrast. Ma lekko orientalny smak- oryginalnie zawierała chiński maron, którego jednak nikt w moim domu nielubi, dlatego powstała bardziej swojska za to jeszcze lepsza wersja sałatki, która wykorzystuje warzywa prosto z grilla- dodać można również grillowanego bakłażana, paprykę, a nawet upieczone w foli słodkie dojrzałe pomidory np. malinowe. Sałatka idzie w parze zarówno w daniami mięsnymi jak i grillowanymi rybami. Mimo, że jest prosta to jednak koniecznie polecam ją spróbować- połączenie smakowe samo się broni.

  54. składniki: – 250 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu świderki ( al dente, krok przed całkowitym ugotowaniem, by był jędrny, nie rozlazły) – 4 jajka ugotowane na twarde – 15 dkg szynki – pół puszki kukurydzy – kilka płatów papryki w occie – 4 ogórki konserwowe – pęczek szczypiorku – sól, pieprz- chlust tabasco – 2 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu naturalnego – łyżeczka musztardy Jajka, szynkę, ogórki, paprykę pokroić w grubą kostkę, szczypiorek drobno posiekać, wymieszać wszystko z makaronem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, zalać sosem sałatkę, dodac chlust tabasco, przyprawy, wszystko delikatnie wymieszać.

  55. Witam serdecznie moje przepisy są z rangi zdrowych, lekkich i dla osób z alergią na białą pszenną mąkę, stosuje w nich zastępniki zapewniające brak szkodliwych skutków jedzenia i przyjemność z świetnego smaku 🙂

    Pierwsza sałatka:
    Składniki: 250 g makaronu Pełne Ziarno Kokardki Lubella, 2 papryki czerwone ,4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pesto najlepiej własnej roboty ;), 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku
    Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. 2 łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryny, pesto i czosnkiem. Makaron wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać paprykę, wymieszać i wstawić do lodówki.

    Druga sałatka bardziej tradycyjna multiskładnikowa i multikolorowa:
    składniki: szynka – 250 gramów, ser żółty – 250 gramów, majonez – 4 łyżki, szczypiorek, ogórki – 3 sztuki, papryka czerwona – 2 sztuki, kukurydza konserwowa – jedna puszka,cebula, makaron Pełne Ziarno Świdry, pieprz sól do smaku
    Wykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odcedzić. Papryki i ogórki kroimy w kostkę. Ser żółty, cebulę i szynkę kroimy również w kostkę. Mieszamy! Dodajemy osączona kukurydzę i zimny makaron. Przyprawiamy solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Finalnie posypać należy szczypiorkiem.

  56. Prosta i doskonała w smaku!

    Składniki:
    – makaron penne
    – sól
    – pieprz
    – oliwa z oliwek
    – czarne oliwki bez pestek
    – pomidorki cherry
    – pęczek świeżej bazylii
    – feta

    Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
    Oliwki i pomidorki przekroić na pół. Fetę pokroić na grubą kostkę.
    Bazylię posiekać.
    Makaron przełożyć do miski, polać oliwą z oliwek. Wrzucić oliwki i pomidorki. Posolić i popieprzyć. Posypać świeżą bazylią i na wierzch posypać fetą.

    Smacznego!!!

  57. Sałatka piknikowa
    Składniki:
    300 g makaronu świderki
    150 g świeżej fasolki szparagowej
    1 ziemniak
    200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
    2 cebulki dymki lub opcjonalnie szalotki
    100 g startego na kawałki Parmezanu
    garść czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w krążki
    1-2 łyżki kaparów do smaku
    Sos:
    6 łyżek oliwy z oliwek Extra Vergin
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    sól,pieprz do smaku

    Wykonanie:
    1.Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu,przelać zimną wodą i odsączyć.Przełożyć do dużej miski.
    2.Fasolkę szparagową i ziemniaka pokrojonego w kostkę ugotować w lekko posolonej wodzie.Odsączyć i ostudzić.
    3.Składniki sosu połączyć razem w kubku.
    4.Połączyć pomidorki koktajlowe,pokrojoną cebulkę,oliwki,fasolkę szparagową,pokrojonego ziemniaka,kapary z makaronem.Polać wcześniej przygotowanym sosem.Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Posypać startym Parmezanem.Gotowe.
    Smacznego!

  58. „Znikam w mig”

    Składniki:
    1 op. makaronu (ja używam pełne ziarno np. kokardki)
    1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie
    2 – 3 ząbków czosnku
    2 małe cukinie
    1 ser feta
    oliwki
    pęczek szczypiorku
    kapary
    olej, sól, pieprz, musztarda 1 łyżka

    Wykonanie:
    1.Makaron gotujemy al. dente
    2. Cukinię kroję na mniejsze kawałki i podpiekam na patelni lekko posoloną . Można obrać ją ze skóry, ale jeśli jest młoda to nie ma takiej potrzeby.
    3. Pomidory suszone wyjmuję z zalewy kroję na drobniejsze kawałki i podsmażam na oleju i dodaję na koniec przeciśnięty czosnek i jeszcze minutkę na patelnię.
    4. Oliwki przekrawam na pół, ale mogą zostać całe
    5.Ostatni składnik sałatki to pokrojona w niedużą kostkę feta i szczypiorek
    SOS:
    oliwa z oliwek i oliwa spod suszonych pomidorów+ pieprz+ sól + musztarda+ kapary – składniki mieszamy, można dodać trochę octu winnego.

    Wszystkie składniki tj. makaron, cukinia, pomidory, oliwki, feta, szczypiorek delikatnie mieszamy i polewamy sosem!!!!

    Smacznego, palce lizać!!!

    Następnie łącze wszystkie składniki .

  59. „Sałatka mojego dziadka”

    Nasi dziadkowie jadali to co natura im dała z ziemi i żyli po 100 lat czemu my uciekamy od darów natury, sięgamy po produkty sztuczne. O to mój przepis na sałatkę, jest pyszna i mega zdrowa!!! produkty które znajdziemy na każdej łące :

    – Makaron lubella świderki al dente
    – świeże liście pokrzywy pokrojone
    – świeże liście mniszka lekarskiego pokrojone (potocznie mlecz)
    – świeże liście pietruszki pokrojone
    – świeżo wyciśnięty czosnek
    – wszystko skropione oliwa z octem.
    – pieprz, sól do smaku.

    Sałatka, którą zajadają się nawet dzieci, oczywiście nie wiedzą co jest w środku 😉

    Mlecz – świetnie oczyszcza wątrobę ze złogów, obniża cholesterol
    Pokrzywa wpływa na witalność, oczyszcza przewód pokarmowy i moczowy
    Pietruszka – witalność
    czosnek – antybakteryjnie

    SAMO ZDROWIE POŁĄCZONE Z PYSZNYM I ODŻYWCZYM MAKARONEM LUBELLA 🙂

    Smacznego

  60. A ja polecam pyszną, prostą, akurat „na czasie” sałatkę makaronową:
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie makaronu Lubella Penne
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać:)
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Aneta

  61. Drodzy Panowie i miłe Panie,
    Każda sałatka ze składnikiem grillowany kurczak smakuje niesłychanie.
    Ale bardziej napięcie i smak sałatki wzrasta,
    Gdy oprócz grillowanego kurczaka nie mówię tym składnikom basta:
    – jedna duża sałata
    – garść rukoli
    – 10 plasterków ananasa
    – 2 garście pomidorków koktajlowych
    – twardy żółty ser
    – jajko ugotowane na twardo
    – 1i ½ łyżeczki curry
    – 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    – ½ łyżeczki imbiru w proszku
    Składniki już podane,
    szybkie i łatwe jest jej przygotowanie.
    Aby uzyskać jeszcze jej ciekawy smak,
    Rodzynków i wiórek kokosowych by nie było brak.
    Przyznam się bez dwóch zdań,
    Na sałatkę z grillowanym kurczakiem w roli głównej zawsze chrapkę mam.
    Nie pozostaje nic innego,
    Jak pożyczyć Smacznego !!

Skomentuj Sałatka makaronowa z selerem naciowym. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *