„Wielkanocne Baby, Świąteczne Mazurki, a może żurki?” – Konkurs Wielkanocny z Kamis

Po raz kolejny dzięki uprzejmości firmy KAMIS mogę zaprosić Was do konkursu „Wielkanocne Baby, Świąteczne Mazurki, a może żurki” .

SAM_3631

 

Zasady są proste:

1. Wystarczy w terminie 19.03.2013-2.04.2013  zamieścić zdjęcie i przepis przygotowanej przez siebie Wielkanocnej potrawy na blogowym profilu na FB-ku (na zdjęciu musi być widoczna karteczka- „Konkurs Wielkanocny z Kamis”) lub przesłać mi przepis i zdjęcie na e-mail: p.jola1@wp.pl oraz obowiązkowo dla obu opcji zostawić na blogu komentarz z informacją jakie danie przygotujecie, oraz swojego  e-maila. Tylko kompletne zgłoszenia będą brane pod uwagę. Można przysłać maksymalnie 3 propozycje.

Niech wyobraźnia będzie z Wami! My wybieramy zwycięzcę. Wysyłka nagród tylko na terenie Polski! Wyniki ogłoszę w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.

Nagrodami w konkursie jest parowar KENWOOD-AGD FS 620

kenwood_food_steamer_FS620_800x600_1_300x225

i zestaw przypraw KAMIS, które będą pomocne w przygotowaniu 3 Wielkanocnych potraw

  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Cukier  z prawdziwa wanilia

  • Przyprawa do żurku i barszczu białego

Kamis zurek cmyk 300dpi

  • Przyprawa Schab pieczony z żurawiną

kamis_lift_schab

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

63 myśli nt. „„Wielkanocne Baby, Świąteczne Mazurki, a może żurki?” – Konkurs Wielkanocny z Kamis

  1. Babka czekoladowo malinowa

    -200g mąki pszennej tortowej
    -150g mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -200g miękkiego masła
    -180g cukru
    -4 jaja
    -50g czekoladowych kropelek
    -młynek przyprawa do dań słodkich Kamis
    -1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
    -250g malin + kilka do dekoracji
    -cukier puder do posypania
    -1 opakowanie polewy czekoladowej

    1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    2. Masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Kolejno dodajemy jaja i powoli miksujemy. Następnie powoli wsypujemy partiami mąkę.

    3. Maliny oprószamy 1 łyżką mąki.

    5. Silikonową formę na babę o średnicy około 25cm wykładamy 1/4 ciasta a do pozostałej reszty ciasta dodajemy czekoladowe kropelki oraz maliny. Delikatnie razem mieszamy i przekładamy masę do formy – wyrównujemy wierzch.

    6. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie i pieczemy 55 minut.

    7. Kiedy babka jest już upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Potem rozsmarowujemy na babce polewę czekoladową, posypujemy z wierzchu przyprawą Kamis, układamy maliny i miejscami dodatkowo posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego:)

    Przepyszna babka idealna na Wielkanoc. Mięciutka w środku i wilgotna z kawałeczkami czekolady i malinami. Babka z delikatną waniliowo-kardamonowo-cytrusowo-korzenną nutą. Bardzo prosta w przygotowaniu, mogą ją zrobić dorośli jak i dzieci:)
    Zapach i smak tej babki jest niesamowicie kuszący dzięki przyprawom Kamis – SZCZERZE POLECAM!

    modliszka201@wp.pl

  2. U nas jak u większości osób, zgodnie z tradycją, pojawi się wiele specjałów. Oczywiście: babki, mazurek, żurek, sałatki, pasztet, schab, sernik, szarlotka itd. Jednak najlepsze, obok pisanek są wypieki, które tworzymy całą rodziną i które kojarzą się zawsze z Wielkanocą. Pięknie zdobią stół, sprawiają nam radość w trakcie tworzenia, no i pięknie pachną. Mniam

    podałam przepis na Wielkanocne babeczki

  3. babka maziajka 🙂
    Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego, „wiosennego” 🙂 nastroju,
    serdecznych spotkań w gronie
    rodziny i wśród przyjaciół
    oraz wesołego Alleluja!

  4. Wegański Piernikowy Zając Wielkanocny

    składniki:

    ciasto:
    2 duże banany
    1/2 szklanki oleju
    2/3 szklanki mleka roślinnego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
    1 op. przyprawy do piernika Kamis
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki ciemnego kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    wiórki kokosowe do dekoracji

    kruszonka:
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego

    polewa:
    2 łyżki margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki wody

    przygotowanie:

    1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.

    2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej – porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.

    3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukier, cukier Kamisa, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą.

    4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę.

    5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.

    6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik.

    7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min.

    8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy dla niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier, dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

    9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł – polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrajamy z niego kawałek, odkrajamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy, a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon.
    Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek.

    Polecam i życzę smacznego 🙂

  5. Barszcz biały na kiełbasie z kulkami puree

    składniki:
    8 sztuk białej surowej kiełbasy
    180g suszonych kabanosów wieprzowych
    6 średniej wielkości ziemniaków
    4 marchewki
    połowa selera
    2 pietruszki
    1 mały por
    2 duże łyżki chrzanu
    1 opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
    2 duże łyżki wegety
    3 duże łyżki świeżo ugniecionej w moździerzu kolendry
    1 łyżeczka imbiru
    kilka listków laurowych
    kilka kulek ziela angielskiego
    kilka suszonych grzybków
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki wody
    rzeżucha

    przygotowanie:
    1. Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy ją 3 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego. Gotujemy około 15 minut, zdejmujemy powstałe burzyny. Kiełbasę wyjmujemy do ostudzenia a potem kroimy ją w grube talary.

    2. Do wywaru wrzucamy starte warzywa, pora pokrojonego w talary oraz suszone grzybki. Dodajemy przyprawę Kamisa, wegetę i kolendrę. Gotujemy do miękkości warzyw.

    3. W tym samym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na osolonej wodzie do miękkości.

    3. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do barszczu zaczyn z mąki, powoli dolewając i dokładnie mieszając.
    Po chwili dorzucamy pokrojoną kiełbasę i kabanosy pokrojone w plasterki.

    4. Na sam koniec dodajemy chrzan i mieszamy.

    5. Ugotowane, lekko ostudzone ziemniaki przyprawiamy imbirem, ugniatamy i formujemy z nich kulki. Ozdabiamy rzeżuchą, kawałkami kabanosa i podajemy na talerzu wraz z barszczem – po 3 kulki na porcję.

    Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *