Kolorowa zapiekanka makaronowa

Zapiekanki to fajne dania, można je przygotowywać na bazie ziemniaków, makaronu lub ryżu z różnymi dodatkami. Dodatkami do zapiekanek mogą być tylko warzywa, albo mieszanki warzyw i wędlin.

Dzisiaj proponuję pyszną zapiekankę makaronową z serem, pomidorami i groszkiem.

Kolorowa zapiekanka makaronowa:

zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 400 g suchego  makaronu świderki
  • 1 duża cebula
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 jajka
  • 250 g gotowanego baleronu
  • 100 g  pomidorów koktajlowych
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 szt. sera brie, jeden z oliwkami drugi z ziołami
  • sól morska prowansalska do smaku Kamis
  • 1 łyżka oleju
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • czarny pieprz

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Baleron gotowany kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy baleron, podsmażamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, doprawiamy sola, ognistą mieszanką przypraw, mieszamy i podsmażamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wsypujemy do żaroodpornego naczynia.

Do kolejnej miski wlewamy śmietanę, wbijamy 2  jajka, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Małe pomidory kroimy na pół. Makaron mieszamy z podsmażonym baleronem i cebulą, dodajemy pomidorki, zalewamy mieszanką z jaj i śmietany, posypujemy zielonym groszkiem, doprawiamy czarnym pieprzem..

Ser brie kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na 15 minut , wyjmujemy i serwujemy.

Smacznego.

zapiekanka makaronowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *