Zapiekanki to fajne dania, można je przygotowywać na bazie ziemniaków, makaronu lub ryżu z różnymi dodatkami. Dodatkami do zapiekanek mogą być tylko warzywa, albo mieszanki warzyw i wędlin.
Dzisiaj proponuję pyszną zapiekankę makaronową z serem, pomidorami i groszkiem.
Kolorowa zapiekanka makaronowa:
Składniki:
- 400 g suchego makaronu świderki
- 1 duża cebula
- 100 g mrożonego groszku
- 2 jajka
- 250 g gotowanego baleronu
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 100 ml śmietany 30%
- 2 szt. sera brie, jeden z oliwkami drugi z ziołami
- sól morska prowansalska do smaku Kamis
- 1 łyżka oleju
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- czarny pieprz
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Baleron gotowany kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy baleron, podsmażamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, doprawiamy sola, ognistą mieszanką przypraw, mieszamy i podsmażamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wsypujemy do żaroodpornego naczynia.
Do kolejnej miski wlewamy śmietanę, wbijamy 2 jajka, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Małe pomidory kroimy na pół. Makaron mieszamy z podsmażonym baleronem i cebulą, dodajemy pomidorki, zalewamy mieszanką z jaj i śmietany, posypujemy zielonym groszkiem, doprawiamy czarnym pieprzem..
Ser brie kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na 15 minut , wyjmujemy i serwujemy.
Smacznego.