Przychodzi pora po świętach, że nie możemy patrzeć na te góry jedzenia, które zostały. My zawsze przygotowujemy więcej niż potrzeba, obiecujemy sobie, że to ostatni raz, a sytuacja zawsze się powtarza. Rozdaję potem po rodzinie te nasze dania. Proponuję to co się da zamrozić, a na obiad przygotować lekkie, orzeźwiające danie z domowego makaronu. Przepis na danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Kluski, Makarony z z Marcinem Budynkiem i Giancarlo Russo, jest trochę zmodyfikowany, zamiast wina daliśmy sok jabłkowy, które ktoś zdążył nam wypić;) oraz szynka zastąpiła boczek.
Polecam pyszne Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem
Składniki:
• 100 g boczku wędzonego lub szynki
• 1 mała cebula
• 150 g pomidorków koktajlowych
• 1/3 opakowania mrożonego bobu
• 1/4 opakowania mrożonego groszku zielonego
• 50 ml soku jabłkowego lub białego wina wytrawnego
• 25 g parmezanu
• 2 łyżki oliwy
• sól, pieprz do smaku
• garść rukoli
Ciasto na makaron:
• 200 g mąki semoliny
• 2 jajka
• 1/2 płaskiej łyżeczki soli
lub gotowy makaron spaghetti 200 g
Wykonanie:
Z mąki semoliny, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i przygotować makaron spaghetti, najlepiej jeśli mamy mikser cooking chef Kenwood z przystawką do makaronu, lub kroimy w cienkie paski, albo kupujemy gotowy makaron typu spaghetti.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski boczek.
Podlewamy sokiem jabłkowym (gdyż nasze wino ktoś zdążył wypić), dodajemy zielony groszek i blanszowany, obrany ze skóry bób.
Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy.
Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami rukoli.
Poniżej nasz zdjęcie podczas pracy na Warsztatach dzięki uprzejmości portalu Polska-Gotuje.
Lubię nowe wezwania w kuchni-czasami mogą nas zaskoczyć,tym,że są barszo smaczne,sprawia mi przyiemność poznawaniem nowych dań smaków i aromatów.
wogulę to uwielbiam gotować,piec,jeszcze nie prubowałam-Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem-ale myślę,że warto sprubować,