Każdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich przetworów: konfiturę truskawkową i dżem poziomkowy. Ta dzisiejsza konfitura to trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa.
Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata.
Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej:
2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam na noc, na drugi dzień dosypałam 500 g cukru żelującego 3:1, zamieszałam i zostawiłam na godzinę, następnie konfiturę doprowadziłam do wrzenia i gotowałam ją ciągle mieszając 5 minut. Gorącą konfiturę przełożyłam do wyparzonych, suchych słoiczków i zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam do wystygnięcia. To idealna konfitura wiśniowa zamknięta w słoiczku.
Świetny przepis! Widzę, że wyszła Ci fantastyczna konsystencja tej konfitury 🙂 Smak dzieciństwa, może kiedyś sama odważe sie na zrobienie 🙂
Super sprawa takie przetwory. Szkoda, że moja rodzina nie przepada za dżemami/konfiturami, bo wymyślać różne połączenia smakowe i kompozycje to sama przyjemność. 🙂 Piękne zdjęcia, super przepis 🙂 Pozdrawiam!
Jolu czekam z niecierpliwością na Twoją propozycję wykorzystania pigwy, nie pigwowca…..Uwielbiam Twoje przepisy!
Pigwę, która rośnie pod moimi oknami zdążyli mi oberwać.
Pingback: Mleczne bułeczki z makiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię