Grzyby w occie. Jak marynować grzyby? Grzyby marynowane. Obok solenia, suszenia i mrożenia, marynowanie to najbardziej popularny sposób na wykorzystanie grzybów. Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw są świetną zagryzką do wódki. Grzyby w occie to dary natury, prawdziwy rarytas, w sklepie są drogi i nie wiadomo z jakiego źródła. A jesień to idealna pora na zbieranie grzybów i robienie z nich przetworów. Oprócz dżemów i warzywnych przetworów np. z pomidorów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Do marynowania najlepsze są grzyby małe i jędrne.
Grzyby marynowane w occie: w delikatnej zalewie robię borowiki , kurki oraz maślaki, natomiast podgrzybki marynuję w zalewie mocno octowej.
Aby zrobić grzyby w occie trzeba je dokładnie oczyścić, umyć, obgotować przez 5 minut razem z cebulą i dokładnie odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marynata do grzybów składa się z 4 szklanek wody, 1 szklanki octu 10 %, 2 łyżek cukru, 2 łyżeczek soli, kilku ziaren ziela angielskiego, 1 łyżki gorczycy, 1 łyżki ziaren czarnego pieprzu i kilku liści laurowych. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką marynatę to można dodać więcej cukru. Wszystkie składniki marynaty przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia o zagotowujemy. Grzyby wkładamy do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą, mocno zakręcamy, odwracamy i odstawiamy do ostudzenia. Tak przygotowane grzyby nie wymagają pasteryzacji.