Jak zrobić ocet truskawkowy? Ocet z truskawek podobnie jak ocet jabłkowy to prosty i naturalny sposób na zdrowy dodatek do dań np. do sałatek, można też go pić z wodą dla zdrowia. Truskawka to aromatyczny, słodki i soczysty owoc, idealny do wypieków, deserów i domowych przetworów, w tym także do zrobienia z nich octu.
Ocet truskawkowy będzie zdrowym i smacznym dodatkiem do codziennej diety. Jak wszystkie owocowe octy, także i ten z truskawek stanowi cenne źródło odmładzających przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Octy owocowe nadają się do sałatek i marynat. Ocet truskawkowy nie jest bardzo popularnym produktem, ale polecam go zrobić zastępując ocet jabłkowy octem truskawkowym .
Jak zrobić ocet truskawkowy? Ocet truskawkowy robię od podstaw, fermentując truskawki. Ocet truskawkowy ma intensywny kolor. Proces fermentacji nie jest skomplikowany i nie wymaga wiele zachodu, choć potrzebna czasu. Potrzebne są trzy składniki: świeże truskawki, woda i cukier. W przypadku robienia domowego octu ważne jest też wyparzenie słoika, w którym robimy ocet.
Jakie są proporcje na domowy ocet truskawkowy? Polecam przyjąć zasadę jak w produkcji octu jabłkowego: 1/3 słoika owoców oraz 4 czubate łyżki cukru lub miodu na litr przegotowanej wody. Umyte owoce (najlepiej je pokroić lub rozgnieść) wkładamy do wyparzonego słoja, zalewamy wodą z cukrem i… czekamy, wody ma być tyle żeby przykryćła truskawki. Truskawki podczas fermentacji mocno buzują i mogą „wychodzić” z naczynia. Słój przykrywamy gazą, żeby muszki owocówki się nie dobrały. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Trzeba pamiętać żeby codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką, aby zawartość nie pleśniała. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować, owoce opadną na dno i zawartość zacznie pachnieć „octowo”. Można odstawić słoik jeszcze na ok. tydzień, aby ocet się wyklarował i nabrał odpowiedniego smaku, zlewamy ocet do butelek przez gazę i zakręcamy.
Ocet truskawkowy trzymamy z dala od źródeł ciepła i światła. Ocet truskawkowy jest dość delikatny w smaku.